HU/Prabhupada 0147 - A hagyományos rizst nem nevezik a rizsek királyának

From Vanipedia


A hagyományos rizst nem nevezik a rizsek királyának -
Prabhupāda 0147


Lecture on BG 7.1 -- Hong Kong, January 25, 1975

A hívők tudják, hogy Isten létezik, aki Bhagaván. Istent Bhagavánnak hívják. Annak ellenére, hogy itt az áll… Mindenki tudja, hogy a Bhagavad-gítát Krisna beszélte el. De a Bhagavad-gítában néhány helyen az áll, hogy bhagaván uvácsa. Bhagaván és Krisna, ugyanaz a személy. „[A]z Úr Krisna az eredeti Istenség Személyisége.” (Bhág 1.3.28). A bhagaván szónak van egy pontos meghatározása.

aisvarjaszja szamagraszja
vírjaszja jasaszah srijah
dnyána-vairágjajós csaiva
sannám bhaga itíngana
(Visnu-purána 6.5.47.).

Bhaga alatt a bhágjaván, bhágja szavakat értjük. A bhágja, bhágjaván szavak a bhaga szóból származnak. Bhaga azt jelenti, hogy gazdagság. Gazdagság jelentése: bőség. Hogyan lehet valaki gazdag? Ha van pénze, ha van intelligenciája, ha szép, ha jó a hírneve, ha rendelkezik tudással, ha végez lemondásokat – ez a Bhagaván jelentése.

Tehát amikor azt mondjuk, hogy Bhagaván, ez a Bhagaván a Paramésvara… Ísvara, Paramésvara. Átma, Paramátma. Brahman, Para-brahman – ezek szópárok. Az egyik hétköznapi, a másik pedig parama, a legkiemelkedőbb. Ahogy a főzésnél is készíthetünk többféle rizst. A rizs adott. De fajtáit különböző nevekkel illetjük: anna, paramánna, puspánna, kicsóranna, ilyesmik. A legkiemelkedőbb annát paramánnának nevezzük. Parama azt jelenti: legkiemelkedőbb. Anna, a rizs, ami adott, de a legkiemelkedőbbé vált. Nem mondják a hagyományos rizsről, hogy az a legkiemelkedőbb rizs. Az szintén rizs. És amikor a rizst (ksírával) tejjel és más finom hozzávalókkal készíted el, azt hívják paramánnának. Ehhez hasonlóan az élőlény és Bhagaván szimptómája tulajdonképpen megegyezik. Bhagaván… Rendelkezünk testtel és Bhagaván is rendelkezik testtel. Bhagaván is élőlény és mi is élőlények vagyunk. Bhagaván is rendelkezik teremtő energiával, mi is rendelkezünk teremtő energiával. A különbség azonban az, hogy Ő nagyon hatalmas. Ékó bahúnám jó vidadháti kámán (Katha-upanisad 2.2.13.). Mikor Bhagaván megteremti az egész univerzumot, nem szorul senki segítségére. Megteremti az eget. A hang forrása az égbolt. A hangból keletkezik a levegő és a levegőből létrejön a tűz. A tűzből keletkezik a víz és a vízből létrejön a föld.