HU/Prabhupada 0537 - Krisna a legszegényebb ember imádatát is nyitottan fogadja

From Vanipedia


Krisna a legszegényebb ember imádatát is nyitottan fogadja
- Prabhupāda 0537


Janmastami Lord Sri Krsna's Appearance Day Lecture -- London, August 21, 1973

A śāstrában ez áll: janasya moho 'yam ahaṁ mameti (SB 5.5.8). Ez az „és és enyém” filozófia illúzió. Ez az illúzió azt jelenti, hogy māyā. Māyā... Ha ki akartok kerülni ebből az illúzióból, ebből a māyāból, akkor el kell fogadnotok Kṛṣṇa képletét. Mām eva ye prapadyante māyām etāṁ taranti te. Minden benne van a Bhagavad-gītāban, ami segít, ha elfogadjuk a Bhagavad-gītā filozófiáját úgy, ahogy van. Minden benne van. A béke, a bőség is. Ez tény. Sajnos nem fogadjuk el. Ez a mi balszerencsénk. Vagy félremagyarázzuk. Kṛṣṇa azt mondja a Bhagavad-gītāban, man-manā bhava mad-bhakto mad-yājī māṁ namaskuru (BG 18.65). Kṛṣṇa azt mondja, „Mindig gondolj Rám!” man-manā bhava mad-bhakto. „Légy a bhaktám!” Mad-yājī, „Imádj Engem!” Māṁ namaskuru, és „Ajánld hódolatod Nekem.” Ez olyan nehéz feladat? Itt van Kṛṣṇa múrtija. Ha a múrtira, Rādhā-Kṛṣṇára gondoltok, az olyan nehéz? Man-manā. ELjöttök a templomba, és ahogy a bhakták teszik, a hódolatotokat ajánljátok a múrtinak, man-manā bhava mad-bhakto. Amilyen szinten csak lehet, próbáljátok meg imádni a múrtit, patraṁ puṣpaṁ phalaṁ toyaṁ yo me bhaktyā prayacchati (BG 9.26). Kṛṣṇa nem akarja a teljes tulajdonotokat. Kṛṣṇa nyitott a legszegényebb ember imádatára is. Mit kér? Azt mondja, patraṁ puṣpaṁ phalaṁ toyaṁ yo me bhaktyā prayacchati (BG 9.26), azaz „Ha valaki odaadással ajánl Nekem egy kis levelet, egy kevés gyümölcsöt vagy vizet, Én elfogadom azt.” Kṛṣṇa nem éhes, de bhaktává akar tenni titeket. Ez a lényeg. Yo me bhaktyā prayacchati. Ez a fő elv. Ha Kṛṣṇának kis dolgokat ajánlasz... Kṛṣṇa nem éhes, Ő lát el mindenkit élelemmel. Eko yo bahūnāṁ vidadhāti kāmān. De Kṛṣṇa a szeretetedet, az odaadásodat akarja. Ezért koldul egy kevés patraṁ puṣpaṁ phalaṁ toyaṁ. Man-manā bhava mad-bhakto. Nincs nehézség abban, hogy megértsük Kṛṣṇát, és elfogadjuk a Kṛṣṇa-tudatot. De nem tesszük meg, és ez a mi bajunk. Máskülönben egyáltalán nem nehéz. Amint Kṛṣṇa bhaktái leszünk, megértjük az egészet. A filozófiánk, a Bhāgavata filozófia szintén kommunizmus, mivel Kṛṣṇát a legfelsőbb apának tekintjük, és minden élőlényt, mindenkit Kṛṣṇa gyermekének.

Kṛṣṇa azt mondja, hogy Ő minden bolygó birtokosa, sarva-loka-maheśvaram (BG 5.29). Ezért bármi is legyen a levegőben vagy a vízben vagy a földön, az mind Kṛṣṇa tulajdona. És mivel mi mindannyian Kṛṣṇa fiai vagyunk, ezért mindannyiunknak jogunk van használni az apánk tulajdonát. De nem szabad másokét elvenni Ez a béke képlete. Mā gṛdha kasya svidhanam, īśāvāsyam idaṁ sarvam (ISO 1). Minden Istenhez tartozik. Ti Isten fiai vagytok. Jogotokban áll használni az apátok tulajdonát, de nem többet, mint amire szükségetek van. Mert az büntetendő. Ezek ott vannak a Śrīmad-Bhāgavatamban. Stena eva sa ucyate (BG 3.12), a Bhagavad-gītāban ez áll, „az egy tolvaj.” Ha valaki többet vesz el, mint amire szüksége van, akkor ő tolvaj. Yajñārthāt karmaṇo 'nyatra loko 'yaṁ karma-bandhanaḥ (BG 3.9). Ha Kṛṣṇa elégedettségéért... Yajña Kṛṣṇát jelenti. Kṛṣṇa másik neve a Yajñeśvara. Tehát Kṛṣṇáért cselekedtek, Kṛṣṇa prasādát esztek. Ez az, amit itt tanítunk. Ebben a templomban lakunk, amerikaiak, indiaiak, angolok, kanadaiak, afrikaiak, a világ különböző részeiből. Tudjátok. Nem csak ebben a templomban, hanem mindenhol a világon. (Szünet)

Kṛṣṇa a legfelsőbb élvező, és Kṛṣṇa mindenki legfelsőbb barátja. Amikor ezt elfelejtitek, akkor eljöttök ebbe az anyagi világba, és küzdenetek kell az életben maradásért, harcolni a másikkal. Ez az anyagi élet. Tehát nem kaphattok... A politikusok, a diplomaták, a filozófusok annyi mindent megpróbáltak, de eredményt sehogy nem értek el. Mint az ENSZ. A Második Világháború után hozták létre, és azt akarták, hogy mindent békésen rendbe tudjanak hozni. De ilyen dolog nincs. A harc folytatódik, Pakisztán és India között, Vietnám és Amerika között, e között és aközött. Nem ez a folyamat. A folyamat a Kṛṣṇa-tudat. Azt a tényt, hogy nem mi vagyunk a birtokosok, mindenkinek meg kell értenie Kṛṣṇa a tulajdonos. Ez tény. Ahogyan Amerikával kapcsolatban is. Mondjuk kétszáz évvel ezelőtt az amerikaiak, az európai kivándorlók nem voltak a tulajdonosok, hanem valaki más. Előttük is más, vagy lakatlan föld volt. A valódi tulajdonos Kṛṣṇa. De ti mesterségesen igényt tartotok rá: „Ez az én tulajdonom.” Janasya moho 'yam ahaṁ mameti (SB 5.5.8). Ezt nevezik māyānak.