MK/Prabhupada 0016 - Сакам да работам

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Сакам да работам
- Prabhupāda 0016


Lecture on BG 7.1 -- San Francisco, March 17, 1968

Така, човек мора да знае како да се поврзе со Кришна. Кришна е насекаде. Ова е друштво за свесноста за Кришна. Ова е свесноста за Кришна. Човек мора да знае како ние може да произлеземе од овие карактеристики на формите од Кришна во дрво или железо или метал... Тоа не е важно. Кришна е насекаде. Ќе мора да научите како да се поврзете со Кришна секаде. Тоа ќе биде објаснето во овој систем на јога. Ќе го научите. Така, свесноста за Кришна е јога исто така, совршена јога, највисока од сите јога системи. Секој, било кој јоги може да дојде, а ние може да го предизвикаме и ние може да кажеме дека ова е А-1 јога систем. Ова е А-1, и тоа е многу едноставно во исто време. Немора да правите вежби со своето тело.

Да претпоставиме дека сте слаби или чувствувате некој замор, но во свесноста за Кришна нема тоа да го чувствувате. Сите наши ученици, тие едноставно се желни да бидат преоптоварени со работа, свесноста за Кришна. "Свамиџи, што да правам? Што можам да направам?" Тие всушност прават. Убаво. Многу добро. Тие не се чувствуваат уморни. Тоа е свесноста за Кришна. Во материјалниот свет, ако работите некое време, потоа ќе се чувствувате уморни. Ќе барате одмор. Се разбира, јас не, сакам да кажам, јас не претерувам. Јас сум стар човек на седумдесет и две години. Ох, бев болен. Се вратив во Индија. Јас дојдов повторно. Сакам да работам! Сакам да работам. Природно, јас би се повлекол од сите овие активности, но јас не чувствувам... Сега за сега, можам да работам, сакам работа. Сакам да..., и дење и ноќе. Во текот на ноќта работам со диктафон. Така, ми е жал... жал ми е ако не можам да работам. Ова е свесноста за Кришна. Човек мора да биде многу желен за работа. Не дека е тоа неактивно друштво. Не. Ние имаме доволно ангажмани. Тие се уредување на документи, тие се продавање на весници. Едноставно да дознаете како свесноста за Кришна може да се шири, толку многу. Ова е практично.