MK/Prabhupada 0023 - Стани свесен за Кришна пред да умреш

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Стани свесен за Кришна пред да умреш
- Prabhupāda 0023


Sri Isopanisad Invocation Lecture -- Los Angeles, April 28, 1970

Значи тука се вели дека универзумот има свое време, утврдено од страната на енергијата на комплетната целина. Универзумот е исто така големо гигантско тело, материјално тело. Тоа е се. Исто како вашето тело; се е релативно. Модерната наука, законот за релативноста. Еден атом, мала честичка, мала мравка, што има релативен живот, имаш релативен живот. Слично, ова огромно тело, може да поминат многу милиони години како овој универзум ќе постои, но тоа не ќе постои засекогаш. Тоа е факт. Бидејќи тоа е многу гигантско, па затоа може да остане неколку милиони години, но, тоа ке заврши. Тоа е законот на природата. И кога тоа време е завршено, оваа привремено манифестација ќе биде уништена од страна на целосното уредување од целината, врховната целина.

Кога вашето време ќе заврши, ќе го нема повеќе, господине, во ова тело. Никој не може да провери. Аранжманот е толку силен. Вие не може да кажете, "Дозволете ми да останам." Всушност, тоа се случува. Кога бев во Индија, Алахабад, еден од нашите, познат пријател, беше многу богат човек. Па, тој беше на умирање. Така тој го молеше докторот, "Не може ли да ми дадете барем уште четири години да поживеам? Јас имам некој план, гледате. Не можам да го завршам." Гледате. Āśā-pāśa-śatair baddhāḥ.(БГ 16.12). Ова е ѓаволска работа. Сите мислат дека "Ох, јас морам да го направам тоа. Морам да го направам тоа." Не. Лекарите или татковците на лекарите или неговиот татко, ниту еден научник не може да го провери. "О, не, господине. Не четири години. Ниту четири минути. Мора да си одите веднаш."

Ова е закон. Значи, пред тој момент да дојде, човекот треба да биде многу умешен за да ја реализира свесноста за Кришна. Tūrṇam yateta. (СБ 11.9.29. Tūrṇam значи многу брзо, многу брзо треба да свати свесноста за Кришна. Ану... Следно, пред смртта, следно, смртта доаѓа, мора да го завршите вашиот бизнис. Тоа е интелигенција. Инаку победени сме. Би благодарам.