MK/Prabhupada 0079 - Јас не Сум Заслужен

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Јас не Сум Заслужен - Prabhupāda 0079


Lecture on SB 1.7.6 -- Hyderabad, August 18, 1976

Овие странци не се ниту Хиндуси ниту Индијци ниту брамани. Како тие се приклучуваат? Не се будали, ниту се никаквеци. Потекнуваат од угледни семејства, учени се. Имаме центри и во Иран и Техеран. Тукушто дојдов од таму. Имаме и многу Мухамедови студенти. И тие ни се придружија. Ни се придружија и од Африка и од Австралија. Ширум светот. Тоа е мисијата на Чеитанја Махапрабху.

pṛthivīte āche yata nagarādi grāma
sarvatra pracāra haibe mora nāma
(ЧБ Антја-кханда 4.126)

Тоа го предвидел Господ Чеитанја Махапрабху. Колку што има градови и села во светот, толку ќе се рашири движењето за свесност за Кришна. Јас немам никаква заслуга. Ова е само скромен и понизен обид. Ако еден човек може да постигне некаков успех, зошто не сите ние? Чеитанја Махапрабху ги овластил сите Индијци. „Bhārata-bhūmite haila manuṣya-janma yāra“ (ЧЧ Ади 9.41). Тој им говори на manuṣya (луѓето), не на мачките и кучињата. Значи: „manuṣya-janma yāra janma sārthaka kari“. Најпрво, обидете се да разберете која е целта на животот. Тоа се вика „janma sārthaka. Janma sārthaka kari' kara para-upakāra“. Појдете. Насекаде има голема потреба од свесноста за Кришна.