MK/Prabhupada 0180 - Харе Кришна мантрата е средство за дезинфекција

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Претходна страна - Видео 0179
Следна страна - Видео 0181 Go-next.png

Харе Кришна мантрата е средство за дезинфекција
- Prabhupāda 0180


Lecture on SB 1.5.11 -- New Vrindaban, June 10, 1969

Прабхупада: „Vināpi pada-cāturyaṁ bhagavad-yaśaḥ-pradhānāṁ vacaḥ pavitram ity aha tad vāg pavitra iti“. Тоа е толку чисто. Како тоа се вели? Средство за дезинфекција. Целиот свет е заразен со влијанието на маја, а ова движење за свесност на Кришна, Харе Кришна мантрата се средства за дезинфекција. Тоа е сигурно. Чистач, средство за дезинфекција. „Tad-vāg-visargo janatāgha-viplavaḥ. Bhagavad-yaśaḥ-pradhānāṁ vacaḥ pavitram ity aha tad vāg iti, sa cāsau vāg-visargo vacaḥ prayogaḥ. Janānāṁ samuho janatā, tasya aghaṁ viplavati naśayati“. Viplava значи дека убива. Затоа, што е средство за дезинфекција. На пример, сега можеме да објасниме, како ова движење за свесност за Кришна е средство за чистење и како оние кои сериозно го сфатиле, веднаш престанале со грешни активности: четирите принципи, регулативни принципи, недозволен секс живот, интоксикација, коцкање и јадење месо. Како тоа проќистува. Овие четири принципи ги зголемуваат грешните активности. Сите останати грешни активности ќе дојдат една по друга, една по друга. Крадење, потоа мамење, тогаш ... Толку многу други работи ќе дојдат ако ги следиме овие четири принципи. Ако ги стопираме овие четири принципи, тогаш штекерот е вклучен за правење понатамошни грешни активности. Морате тоа да го знаете. И како може да се одржи? Со метод на дезинфекција, мантрање на Харе Кришна. Инаку, со теоретско знаење, ништо не може да се постигне. Значи, тоа е средство за дезинфекција, всушност. Janatāgha-viplavaḥ. Ги стопира понатамошните грешни активности на таа личност. Ако, продолжиме, мислејќи: „Па, сега го имам овој метод за дезинфекција, мантрање Харе Кришна. И затоа можам да продолжам со извршување на овие четири грешни активности и ќе бидам како прочистен“. Исто како што одат во Христијанска црква и се исповедуваат. Тоа е во ред. Признанието е прочиствувачко. Но, како тоа повторно да ги чиниш истите работи? Каква е смислата на сето тоа? Одите во црква, се исповедате. Тоа е многу убаво. Сега вашите грешни активности се неутрализирани. Тоа е во ред. Но, зошто тоа го правите повторно? Кој е одговорот? Хм? Кој ќе биде можниот одговор, ако прашам некој Христијански господин. „Правите грешни активности, во ред, признавате во црква пред Господ Исус Христос, тој е представник или пред неговиот представник Бог. Вашите грешни активности се неутрализирани, простени. Тоа е во ред. Но, зошто повторно ги правите?“ Што ќе биде одговорот? Nara-nārāyaṇa. Тие повторно ќе се исповедаат. Прабхупада: Тие повторно ќе признаат. Тоа значи дека тоа стана работа. Тоа „Јас чинам...“. Тоа не е идејата. Нашата, таа листа на навреди која сте ја забележале, листа на навреди, таа забранува... „Nāmno balād yasya hi pāpa-buddhiḥ“. Секој, кој мисли: „Затоа што сега го имам овој метод на прочистување, јас ќе продолжам да делувам грешно и јас ќе мантрам Харе Кришна и ќе бидам неутрализиран“ и тоа е најголемиот грев.