MK/Prabhupada 0187 - Секогаш останете на светлина

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Претходна страна - Видео 0186
Следна страна - Видео 0188 Go-next.png

Секогаш останете на светлина
- Prabhupāda 0187


Lecture on SB 2.8.7 -- Los Angeles, February 10, 1975

Така, вакво незнаење се случува. Значи како насока за во иднина, Парикшит Махараџ го поставиЛ ова прашање: „Како живите суштества го добиле ова тело, материјално тело? Дали е тоа добиено автоматски, без причина или со причина?“ Но, со причина...Ќе биде објаснето. Не е...Кога причината е таму...Иста како кога ќе се инфицирате од некоја болест, автоматски вие ќе страдате од таа болест. Тоа ќе дојде автоматски. Тоа е автоматски. Но, кога ќе станете инфицирани, тоа е причината. Така, ако бидете внимателни за да не се инфицирате, тогаш ќе ја избегнете причината за пониското раѓање или страдање. Затоа, ние го основавме ова друштво, друштво. Друштво значи дека ќе ја најдете причината за да бидете воздигнати. Таму има толку многу друштва, луѓе од иста класа. „Птиците со исти пердуви летаат заедно“. Така тоа е друштво. Кој ќе се собира тука? Кој ќе доаѓа тука? Бидејќи ова друштво е наменето за ослободување...Луѓето страдаат толку многу на сметка на материјалните услови за живот. Никој не е среќен. Тоа е факт. Но, бидејќи тие се во незнаење, тие ја прифаќаат несреќата како среќа. Ова се вика māyā. Ова се вика māyā.

Yan maithunādi-gṛhamedhi-sukhaṁ hi tuccham (ШБ 7.9.45). Оваа māyā највеќе се манифестира во сексуалниот живот. Тие го прифаќаат сексуалниот живот како многу убав, но потоа таму има толку многу болка. Легален или илегален, тоа не е важно. Легална болка или илегална болка, но тоа е болка. Секој од нас, ние знаеме. Затоа, се...Да се извлече најдобра корист од лошото ценкање. Ние го имаме ова материјално тело. Причината беше таму. Причината беше таму, бидејќи ние сакавме да уживаме и несакавме да му служиме на Кришна. Ова е причината. Kṛṣṇa-bahirmukha hañā bhoga vāñchā kare. Ние му служиме на Кришна. Тоа е наше, сакам да речам, наместо, основна положба, да го служиме Кришна, но понекогаш посакуваме: „Зошто да му служам на Кришна? Зошто да го служам духовниот учител? Јас треба да уживам. Јас треба да уживам“. Но, тоа уживање било таму и додека му служел на Кришна, но тој посакува да ужива независно од Кришна. Тоа е причината за паѓањето. Со Кришна вие ќе уживате многу убаво. Сте ги виделе сликите како гопиите танцуваат со Кришна, уживајќи, краварчињата играат, уживајќи. Со Кришна вие ќе уживате многу убаво. Но, без Кришна, кога сакате да уживате, тоа е māyā. Тоа е māyā.

Така māyā е таму секогаш и ние сме...Бидејќи ако не е темнината, вие не ќе може да го цените квалитетот на светлината, затоа Кришна ја направил темнината, māyā исто така, така да вие ќе може да ја цените светлината. Две работи се потребни. Без светлина, темнината не може да се цени и темнината...Без темнина, светлината не може да се цени. Две работи се таму, едно до друго. Исто како, таму е сончевата светлина, а тука е сенка, едно до друго. Така вие може да останете во сенка и вие може да останете на сончева светлина. Тоа е ваш избор. Ако ние останеме во темнина, тогаш нашиот живот е мизерен, а ако ние останеме на светло, светлина...Затоа Ведската литература не подучува, tamasi mā: „Не останувајте во темнина“. Jyotir gama: „Одете на светло“. Така овој обид, Движењето за свесноста за Кришна се обидува да ги одведе луѓето од темнина на светлина. Така да не ја пропуштајте оваа можност. На овој или оној начин, вие дојдовте во контакт со ова Движење. Правилно искористете го. Не одете во темнината. Секогаш останете на светлина.

Ви благодарам.