MK/Prabhupada 0311 - Ние даваме ново светло - Медитацијата ќе потфрли. Земете го ова

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Претходна страна - Видео 0304
Следна страна - Видео 0320 Go-next.png

Ние даваме ново светло - Медитацијата ќе потфрли. Земете го ова
- Prabhupāda 0311


Lecture -- Seattle, October 2, 1968

Дете: Хм, кога Будха бил овде, дали тој седел и медитирал? Прабхупада: Да. Дете: Па, мислев дека, во ова време, не можете да медитирате. но Господ Будха, кој бил Божји син, медитирал. Прабхупада: Да. Дете: Но, тоа не било времето Кали? Прабхупада: Да. Дете: Било? Прабхупада: Да. Дете: Тогаш, како можете да медитирате? Прабхупада: Многу добро ( Смеење ). Затоа сме подобри од Будха. Ние велиме, медитацијата не е возможна. Гледате ли? Дали разбирате сега? Господ Будха рекол: „Медитирајте“, но следбениците на Господ Будха, тоа не го можеле. Не успеале. Ние даваме, ново светло, дека: „Медитацијата нема да успее. Ти земи го ова“. Дали е ова јасно? Да. Ако некој нешто рече, а ако сте неуспешни, тогаш Јас велам: „Не го правете ова. Земете го ова. Ќе биде убаво“. Баш како, кога сте дете, не можете да медитирате, но можете да танцувате и мантрате Харе Кришна. Господ Будха знаел дека тие не можат, да медитираат. Ти си многу интелигентно момче. Но, за да ги стопира, нивните глупости, тој едноставно рекол: „Седнете. Медитирајте“. Тоа е се ( смеење ). Токму, како едно палаво момче, тој создава неред. Неговиот родител, вели: „Мој, драг Џон, ти седни тука“. Тој знае, дека синот не може да седи, но засега тој ќе седи. Таткото знае дека тој нема да седи, но барем засега, нека ги стопира овие наивни активности. Во ред. Пејте Харе Кришна.