MK/Prabhupada 0344 - Шримад-Бхагаватам, едноставно се справува со бхакти

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Шримад-Бхагаватам, едноставно се справува со бхакти
- Prabhupāda 0344


Lecture on SB 3.26.11-14 -- Bombay, December 23, 1974

Вјасадева, откако ја напишал сета ведска литература, не бил задоволен. Тој ги напишал четирите Веди, а потоа Пураните - Пурани, значи дополнување на Ведите - а потоа Веданта-сутра, последниот збор од ведското знаење, Веданта-сутра. Но, тој не бил задоволен. Така Нарада Муни, неговиот духовен учител, прашал: „Зошто чувствувате незадоволство откако напишавте толку многу книги, давајќи знаење на човечкото општество?“ Тоj рече: „Господине, да, знам дека сум напишал ... Но, не добивам задоволство, не знам што е причината.“ Тогаш Нарада Муни рече: "Незадоволството се должи на тоа што не ги опишувате активностите на Севишниот Господ. Затоа не сте задоволни. Едноставно дискутирате само за надворешните елементи, но внатрешните елементи, не сте ги дискутирале. Затоа сте незадоволни. Сега направете го тоа.“ Според упатствата на Вјасадева ..., Ер, Нарада Муни, неговиот духовен учител, Вјасадева, неговиот последен зрел придонес е Шримад-Бхагаватам. Śrīmad-bhāgavatam amalaṁ purāṇaṁ yad vaiṣṇavānāṁ priyam. Затоа Ваишнавите, го сметаат Шримад-Бхагаватам како амалам пуранам. Amalam purāṇam значи ... Амалам значи без загадување. Сите овие пурани, тие се занимаваат со карма, гјана јога. Затоа тие се самалам, со материјална загаденост. А Шримад-Бхагаватам, едноставно се справува со бхакти; затоа е амалам. Бхакти значи директно во врска со Севишниот Господ, бхакта и Бхагаван, а трансакцијата е бхакти. Постои Бхагаван, и постои бхакта, исто како господар и слуга. И односот помеѓу господарот и слугата, трансакцијата, е службата. Службата што треба да ... Тоа е нашиот природен, природен инстинкт. Ние правиме служба. Но, заради загаденоста, свесноста, цитта, загадена од овие материјални елементи, ние се обидуваме да направиме служба на поинаков начин. Некој е заинтересиран да направи служба во семејството, на заедницата, на општеството, на нацијата, на човештвото, на многу други, но сите овие служби, се загадени. Но, кога ќе ја започнете својата служба во свесноста за Кришна, тоа е совршена служба. Тоа е совршен живот. Движењето за свесноста за Кришна се обидува да го подигне човечкото општество до совршено ниво за правење служби. Ви благодарам многу.