Please join, like or share our Vanipedia Facebook Group
Go to Vaniquotes | Go to Vanisource | Go to Vanimedia


Vanipedia - the essence of Vedic knowledge

MK/Prabhupada 0361 - Тие се моите гуруи, Јас не сум нивен гуру

From Vanipedia


Тие се моите гуруи, Јас не сум нивен гуру
- Prabhupāda 0361


Lecture on BG 7.3 -- Bombay, March 29, 1971

Ако го земеме ова посветено служење, тогаш ова пеење, оваа вибрација на светото име Кришна, многу едноставен метод, ако го прифатиме ова ... Исто како што сме им го понудиле на овие момчиња овој процес на пеење, и тие го прифатија многу понизно. И ако го спроведуваат рутински, постепено ќе разберат што е Кришна. Како што гледате, напредните ученици танцуваат во екстаза, можете да разберете, колку го разбираат Кришна. Едноставен метод. И никој не е проверен или забранет: „Вие не сте Хинду, не можете да пеете Харе Кришна.“ Не. Yei kṛṣṇa-tattva-vettā sei guru haya (ЧЧ Мадхја 8.128). Не е важно дали тој е хинду или муслиман или христијанин или ова или она. Секој човек треба да ја научи науката за Кришна, Бхагавад-гита, каква што е. Потоа тој станува духовен учител. Овие момчиња, ова момче и девојка, кои штотуку се венчаа, ги испраќам во Австралија. Момчето доаѓа од Австралија, девојката доаѓа од Шведска. Сега тие се обединети. Сега тие ќе одат да го подржат нашето основање таму во Сиднеј. Ги испраќам токму сега, во рок од два или три дена. Тие ќе се грижат за храмот и ќе проповедаат исто така. Ова движење за свесноста за Кришна се шири со нивна помош. Јас сум сам, но тие ми помагаат. Тие се моите гуруа. Јас не сум нивниот гуру. (аплауз) Бидејќи, тие ми помагаат во извршувањето на наредбата на мојот Гуру Махараџа. Тоа е многу добра комбинација кога некој ќе отиде во Австралија, некој ќе оди на островот Фиџи, некој ќе оди во Хонг Конг, некој ќе оди во Чехословачка. И ние исто така преговараме да одиме и во Русија. Има шанса да одиме и во Кина. Се обидуваме. Ние веќе испративме две момчиња во Пакистан - еден во Дака и еден во Карачи. (аплауз) Овие момчиња, овие американски момчиња, ми помагаат. Многу ми е жал што ниту еден Индиец не истапува напред во ова. Се разбира, има неколку, но многу малку. Тие треба да дојдат напред, помладата генерација на Индија, тие треба да му се придружат на ова движење, и да ја прошират свесноста за Кришна низ целиот свет. Тоа е работа на Индија. Чаитанја Махапрабху вели: bhārata-bhūmite haila manuṣya-janma yāra janma sārthaka kari' kara para-upakāra (ЧЧ Ади 9.41). Ова пара-упакара работа, благословени активности за да се прошири свесноста за Кришна во целиот свет, е најважната работа во моментов. Таа ќе ги обедини сите политички, општествено, културно, религиозно, на секој начин. Кришна. Кришна е центарот. Тоа е факт. Таа напредува. И ако настојуваме се повеќе и повеќе, ќе направиме се поголем и поголем напредок.