SL/Prabhupada 0387 - Gaurangera Duti Pada Smisel 2. delPurport to Gaurangera Duti Pada -- Los Angeles, January 6, 1969

Gaurāṅgera saṅge-gaṇe, nitya-siddha boli māne. Kdor je razumel, da družabniki Gospoda Caitanye niso navadne pogojene duše ... So osvobojene duše. Nitya-siddha bole māni. Obstajajo tri vrste bhakt. Eni se imenujejo sadhana-siddha. Sedhana siddha pomeni upoštevanje regulativnih načel vdanega služenja, če človek postane popoln, se imenuje sadhana-siddha. Druga vrsta bhakte se imenuje kripa-siddha. Kṛpā-siddha pomeni, tudi če ni dosledno upošteval vseh regulativnih načel, še vedno po milosti àcārye ali bhakte, ali po milosti Krišne, je povzdignjen do popolne stopnje. To je posebno. In še eni bhakte se imenujejo nitya-siddha. Nitya-siddha pomeni, da niso bili nikoli pogojeni. Sādhana-siddha in kṛpā-siddha sta bila onesnažena z materialnim dotikom in z upoštevanjem regulativnih načel, ali z milostjo bhakt in ācārye, so povzdignjeni v popolno stanje. Toda nitya-siddha pa pomeni, da niso bili nikoli materialno okuženi. Vedno so osvobojeni. Torej vsi družabniki Gospoda Caitanye, tako kot Advaita Prabhu, Šrivasa, Gadadhar, Nitjananda, so Višnu-tattve. Vsi so osvobojeni. Ne samo oni, Gosvamiji ... Obstaja še veliko drugih. Torej so vedno osvobojeni. Torej tisti, ki lahko razume, da so družabniki Gospoda Caitanye vedno osvobojeni ... Nitya-siddha bale māni, sei yaya vrajendra suta-pāśa. Takoj postane upravičen, da vstopi v prebivališče Krišne.

In potem reče: gauḍa-maṇḍala-bhūmi, yebā jāni cintāmaṇi. Gaura-mandala pomeni kraj v Zahodni Bengaliji, kjer je Gospod Caitanya imel Svoje zabave. V Navadvipu, ob obletnici rojstva Gospoda Caitanye, bhakte obkrožijo različne kraje zabav Gospoda Caitanye. Traja devet dni. Tako se ta del Bengalije imenuje gauḍa-maṇḍala. Torej Narottama dāsa Ṭhākura pravi: "Kdor razume, da ni razlike, med tem delom dežele in Vrindavanom, " tāra haya vraja-bhūmi vāsa, "je to tako dobro, kot da živi v Vrindavanu." Potem pravi, gaura-prema rasārṇarve. Dejavnosti Gospoda Caitanye so kot ocean ljubečih zabav Krišne. Zato se tisti, ki se potopi v ta ocean, gaura-prema-rasārṇave, sei taraṅga yebā ḍube. Tako kot se kopamo in igramo šport v valovih oceana ali morja. Podobno, tisti, ki uživa v potapljanju v valove oceana podeljene ljubezni Gospoda Caitanye, taka oseba postane takoj zaupni bhakta Gospoda Krišne. Sei rādhā-mādhava-antaraṅga. Antaraṅga ne pomeni običajne bhakte. To so zaupni bhakte. Narottama dasa Ṭhakura pravi, gṛhe vā vanete thāke. "Takšen bhakta, ki uživa v valovih gibanja Gospoda Caitanye," ker je postal zelo zaupljiv Gospodov bhakta ...

Zato Narottama dasa Ṭhakura pravi: "Za takšnega bhakto ni pomembno, ali je v redu odpovedi, ali pa je družinski človek. " Gṛha. Gṛha pomeni družinski človek. Torej gibanje Caitanye Mahaprabhuja ne pravi, da se mora človek odreči vsemu in postati sannyasi. Tako kot so Majavadi sanjasiji, impersonalisti, Śaṅkarācārya, so postavili prvi pogoj, da "Najprej se ustališ v življenjskem redu odpovedi in nato govoriš o duhovnem napredovanju." Tako v Śaṅkara sampradāyi nihče ni sprejet za verodostojnega impersonalista razen, če ni sprejel življenjskega reda odpovedi. Toda tukaj, v Caitanyevem gibanju, te omejitve ni. Advaita Prabhu je bil družinski človek. Nityananda prav tako. Gadadhara je bil tudi družinski človek. In Srivasa, je bil tudi družinski človek. In Caitanya Mahaprabhu se je tudi dvakrat poročil. Torej to ni pomembno. Narottama dasa Ṭhakur pravi, da ni pomembno ali smo v življenjskem redu odpovedi ali pa smo poročeni. Če dejansko sodelujemo v aktivnostih gibanja sankirtane Gospda Caitanye, in dejansko razumemo, kaj je to, takšna oseba se potaplja v oceanu vdanega služenja in je torej vedno osvobojena. In Narottama dasa Ṭhakura si vedno bolj prizadeva za njegovo družbo.. To je vsota in vsebina te pesmi.