SL/Prabhupada 0517 - Ker se nekdo rodi v bogati družini, mu to ne daje garancije, da bo imun na bolezniLecture on BG 7.1 -- Los Angeles, December 2, 1968

Kot odgovor na ta način joge, Krišna neposredno reče: mayy āsakta-manāḥ. Če poskušate svoj um osredotočiti na obliko Kṛṣṇe, tako lepo ... On uživa z Rādhārāṇī in Njegovimi družabniki. Potem, mayy āsakta-manāḥ pārtha yogam, če prakticirate to jogo, mad-āśrayaḥ, yuñjan mad-āśrayaḥ ... Morate prakticirati to jogo, hkrati pa morate vzeti zavetje Krišne. Mad-āśrayaḥ. Āśrayaḥ pomeni "pod Mojo zaščito." Temu se reče predaja. Če greste do prijatelja, ko imate težke trenutke in se mu predate: "Dragi moj prijatelj, ti si tako dober, tako močan, tako vpliven. V velikih težavah sem. Predajam se ti. Prosim zaščiti me... " Isto se lahko predate Krišni. Tu v materialnem svetu, če se nekomu predaš, ne glede na to, kako vpliven je, lahko to zavrne. Morda bo rekel: "No, ne morem ti zagotoviti zaščite." To je normalen odgovor. Če ste v nevarnosti in če greste h svojemu najboljšemu prijatelju: Prosim zaščiti me", se bo obotavljal, saj je njegov vpliv zelo omejen. Najprej bo pomislil: "Če mu dam zaščito, ali ne bom potem tudi jaz ogrožen?" Tako bo razmišljal, ker je njegov vpliv omejen. Toda Kṛṣṇa je tako dober, tako močan, tako ... V Bhagavad-gīti izjavi, vse, sarva-dharmān parityajya mām ekaṁ śaraṇaṁ vraja: (BG 18.66) "Vse pusti ob strani. Preprosto se predaj Meni." In kakšen je rezultat? Rezultat je ahaṁ tvāṁ sarva-papebhyo mokṣayiṣyāmi: "Osvobodil te bom vseh reakcij tvojega grešnega življenja."

V tem materialnem svetu so vse naše dejavnosti grešne. Obstaja akcija in reakcija. Karkoli počnete, obstaja akcija in reakcija na to. Tudi če je dobra reakcija, je še vedno grešna. Še vedno je grešno. Tako kot glede na Vedsko literaturo, tudi pobožne dejavnosti, rezultat pobožnih dejavnosti ... Janmaīśvarya-śruta-śrībhiḥ (SB 1.8.26). Recimo, da v tem življenju ne delate nič grešnega in ste zelo pobožni v vsakem pogledu. Dobrodelni ste, dobronamerni ste, vse je v redu. Toda Bhagavad-gīta pravi, da je to karma-bandhana. Če nekomu v dobrodelne namene daš nekaj denarja, boste tega denarja dobili štirikrat, petkrat ali desetkrat več, v naslednjem življenju. To je dejstvo. Torej Vaišnavska filozofija pravi, da je tudi to grešno. Zakaj grešno? Ker se moraš ponovno roditi, da prevzameš ta znesek. To je grešno. Recimo, da ste rojeni v zelo bogati družini. Težave v maternici mame so iste. Ali ste pobožen človek ali nepobožen človek, ko ste v maternici svoje matere ... Bolečine, ki jih zaznamo v maternici matere, so enake, če si črn ali bel, če si Indijec ali Američan, če si maček ali pes ali kdor koli. Janma-mṛtyu-jarā-vyādhi-duḥkha-doṣānudarśanam (BG 13.9). Problemi rojstva, smrti in bolezni, in starosti so povsod enaki. To ne pomeni, da če ste rojeni v bogati družini boste odporni na bolezni, se ne boste starali, ne boste občutili bolečin rojstva, ali pa da se boste rešili pred smrtjo.

Torej te stvari je treba jasno razumeti. Toda ljudje so postali tako neinteligentni, da jim je vseeno ... "Oh, smrt, prav. Smrt. Naj pride." Rojstvo ... Zdaj še posebej v teh dneh, ko je otrok v maternici matere, je možnih veliko vrst splavov. Toliko. Zakaj pa? Ker se ljudje tako zelo zapletajo, da se oseba sploh ne rodi. Nameščen je v maternico matere in je ubit, spet je nameščen v drugo maternico spet je ubit. Na ta način ne vidi niti svetlobe. Vidite. Torej priti v maternico matere in spet sprejeti smrt, sprejeti starost, sprejeti bolezen, ni zelo dobro. Če si bogat človek, moraš sprejeti vse te težave materialnega obstoja, ali če si reven človek ... Ni važno. Kdor pride v ta materialni svet, kdor dobi materialno telo, mora sprejeti vse te probleme. Mogoče, da ste Američani, najbogatejši narod na svetu. To pa ne pomeni, da ni bolezni, starosti, rojstva in smrti med vami. Torej inteligentna oseba je tista, ki lahko reši te težave. Tak je inteligenten. Drugi, ki izdelujejo obleke poskušajo rešiti težave tega materialnega življenja, čeprav niso sposobni - ni mogoče.