SL/Prabhupada 0583 - Vse je zapisano v Bhagavad Giti

From Vanipedia


Vse je zapisano v Bhagavad Giti
- Prabhupāda 0583


Lecture on BG 2.21-22 -- London, August 26, 1973

Torej celotno vesolje upravlja Božji pomočnik, po navedbah najmočnejšega pomočnika, Brahme Tene brahma hṛdā ya ādi-kavaye muhyanti yat sūrayaḥ (SB 1.1.1). V Brahmanovem srcu tudi, tene brahma hṛdā, hṛdā, spet hṛdā. Ker je bil Brahmā sam, torej kaj storiti? Brahmā je bil zmeden. Toda Kṛṣṇa je dal navodilo: "Naredi, ustvari takšno vesolje." Buddhi-yogaṁ dadāmi tam (BG 10.10), "Jaz dajem inteligenco." Torej vse je tam. Vse je tam, Kṛṣṇa je vedno s teboj. Če se želite vrniti domov, nazaj k Bogu, vam bo Kṛṣṇa pripravljen dati navodila. "Ja, yena mām upayānti te (BG 10.10)."On daje navodilo: "Da, delaj tako. Potem boste končali, vaš, ta materialni posel in po tem, ko se boste odrekli temu telesu, boste prišli k meni. " Če pa želite nadaljevati ta materialni obstoj, potem vāsāṁsi jīrṇāni yathā vihāya (BG 2.22), sprejeti moraš eno telo; in ko ni več uporabno, potem se moraš odpovedati temu telesu in sprejeti drugo telo. To je nadaljevanje materialnega obstoja. Če pa želite to končati, če ste pravzaprav ogorčeni nad tovrstnimi posli, bhūtvā bhūtvā pralīyate (BG 8.19), roditi še enkrat, spet umreti, spet roditi. Vendar smo tako brez sramu in tako umazani, da se s tem poslom nismo prav nič zgražali. Želimo nadaljevati, zato je tudi Kṛṣṇa pripravljen: "V redu, nadaljuj." To je zapisano v Bhagavad-gīti, yantrārūḍhāni māyayā.

īśvaraḥ sarva-bhūtānāṁ
hṛd-deśe 'rjuna tiṣṭhati
bhrāmayan sarva-bhūtāni
yantrārūḍhāni māyayā
(BG 18.61)

Zelo jasno. Kṛṣṇa pozna tvojo željo, če si želiš še vedno uživati v tem materialnem svetu, "v redu, uživaj." Torej, za uživanje v različnih vrstah uživanja potrebujemo različne vrste instrumentov. Tako vas Kṛṣṇa tako prijazno pripravi, "V redu." Tako kot oče daje igračo, si otrok želi avtomobila. "V redu, vzemi igračo avtomobila." Želi si motorja, želi postati železničar. Zdaj so bile te vrste igrač tam. Podobno Kṛṣṇa oskrbuje te igrače teles. Yantra, yantra pomeni stroj. To je stroj. Vsi razumejo, da je to stroj. Toda kdo je dobavil stroj? Stroj je dobavljen po naravi, materialnih sestavinah, vendar pa je pripravljen po naročilu Kṛṣṇe. Mayādhyakṣeṇa prakṛtiḥ sūyate sa-carācaram (BG 9.10). "Prakṛti, narava, vse te stvari pripravlja pod Mojim vodstvom."

Torej kje je torej težava razumevanja zavesti Krišne? Vse je v Bhagavad-gīti. Če pridno študiraš in poskušaš razumeti, ostajaš vedno popolnoma zavesten Kṛṣṇe. Vse je tam. Kakšen je moj položaj, kako delam, kako umiram, kako dobim telo, kako se sprehajam. Vse podrobnosti so tam. Preprosto človek mora postati malo inteligenten. A ostajamo neinteligentni, nepridipravi, saj se povezujemo z nepridipravi. Ti nepridipravi filozofi, religiozniki avatāra, bhagavān, svami, jogiji in karmiji. Zato smo postali nepridipravi. Sat-saṅga chāḍi kainu asate vilāsa. Narottama dāsa Ṭhākura zato obžaluje "opustil sem druženje z bhaktami. Preprosto se povezujem z vsemi temi nepridipravi. "Asat, asat-saṅga. Te kāraṇe lāgile mora karma-bandha-phāṅsa: "Zato sem se zapletel v to ponavljanje rojstva in smrti." Te kāraṇe. "Torej, opusti to." Cāṇakya Paṇḍita pravi tudi, Tyaja durjana-saṁsargam, "Opustite druženje z nepridipravi." Bhaja sādhu-samāgamam, "Družite se samo z bhaktami." To bo pravilno. Mi vzpostavljamo različne centre, ne zaradi čutnega uživanja, ampak zaradi dobre družbe bhakt. Če to pogrešamo, tisti, ki delajo, tisti, ki so upravniki te ustanove, vedno morajo vedeti, da te ustanove ali tega centra ne moremo narediti za bordel. Obstajati mora takšno upravljanje ali takšna ureditev, da moramo imeti vedno dobro družbo za napredovanje. To je potrebno.

Najlepša hvala. (konec)