SL/Prabhupada 0584 - Mi smo postali Cyuta, padli, ampak Krišna pa je AcyutaLecture on BG 2.20 -- Hyderabad, November 25, 1972

Torej duše ni mogoče ubiti. Na hanyate hanyamāne śarīre (BG 2.20). In duša nima rojstva, ne smrti. Kot Kṛṣṇa, je večna, Kṛṣṇa nima rojstva in smrti ... Ajo 'pi sann avyayātmā (BG 4.6). Kṛṣṇa pravi v četrtem poglavju. Aja. Kriševo drugo ime je Aja. Ali viṣṇu-tattva. Aja. Tudi mi smo aja. Aja pomeni kdor se ne rodi. Torej tako Krišna, ali Bog, kot živa bitja, so večni. Nityo nityānāṁ cetanaś cetanānām (Kaṭha Upaniṣad 2.2.13). Razlika je le v tem, da smo mi majhen delček, zato smo nagnjeni k temu, da smo prekriti z materialno energijo. To je razlika. Postanemo cyuta, padli dol. Toda Kṛṣṇa je Acyuta. On nikoli ne pade dol. To je razlika. Tako kot oblak. Oblak lahko prekrije del sončne svetlobe. Ne da ta oblak prekrije vso sončno svetlobo. To ni mogoče. Recimo, da je zdaj to nebo prekrito z oblakom, morda sto milj, dvesto milj ali petsto milj. Toda kaj je petsto milj v primerjavi s soncem, milijoni in trilijoni kilometrov? Torej oblak prekriva naše oči in ne sonce. Podobno lahko māyā prekrije oči živega bitja. Māyā ne prekrije Vrhovne osebe. Ne. To ni mogoče.

Torej to tako imenovano rojstvo in smrt sta posledica prekritosti māye. Mejna potenca. Mi smo ... Kṛṣṇa ima veliko potenc. Parāsya śaktir vividhaiva śrūyate (CC Madhya 13.65, komentar). To je vedsko navodilo. Absolutna resnica ima več energij. Karkoli vidimo ... Parasya brahmaṇaḥ śaktis tathedam akhilaṁ jagat. Karkoli malo vidimo, to je preprosto distribucija energije Najvišjega. Na povsem enak način: sončna svetloba in sončni globus ter bog sonca. Bog sonca, od njega ... Ne samo bog sonca, obstajajo tudi druga živa bitja. Njihovo telo je žareče. Imajo ognjeno telo. Kot mi imamo zemeljsko telo ... Zemlja je izrazita na tem planetu. Podobno je na sončnem planetu, ogenj je izrazit. Kot je zemlja eden od petih elementov, je tudi ogenj eden izmed petih elementov. Te stvari bodo pojasnjene, da duša nikoli ne izgori od ognja.