SL/Prabhupada 0625 - Večni Vsevišji je tisti, ki nam zagotavlja vse potrebno za življenjeLecture on BG 2.13 -- Pittsburgh, September 8, 1972

Nas, civiliziranih človeških bitij - pa naj bomo Američani, Indijci, Nemci ali Angleži, kar sploh ni pomembno - je zelo malo. Imamo ekonomske težave. Trudimo se za razvoj našega ekonomskega stanja. Kaj pa je to ekonomsko stanje? Prehranjevanje, spanje, razmnoževanje in obramba. Prav tako kot živali smo zaposleni s prehranjevanjem, spanjem, razmnoževanjem in obrambo, le da pri tem nimajo težav. Mi pa jih imamo. Poskusite torej razumeti, da velika večina živih bitij nima ekonomskih težav... Njihove za življenje potrebne dobrine namreč priskrbi vrhovni večni Bog. Tako kot pri slonih. V afriških džunglah je na milijone slonov. Vsak slon naenkrat poje do petdeset kilogramov. Kljub temu dobivajo hrano, ki jo potrebujejo. Podobno majhna mravlja potrebuje zrno sladkorja. Tudi ona dobiva svojo hrano. Vrhovni večni Bog jim je torej priskrbel hrano, zato njihove ekonomske težave rešuje narava sama. Ne poslujejo, ne hodijo v šole ali fakultete, da bi se učili o tehnologiji, da bi zaslužili za preživetje, temveč so oskrbovani. So zdravi. Nimajo bolezni.

Napredek naše civilizacije torej prinaša same težave. To je vse. Napredku naše civilizacije navkljub ne vemo, kakšna je zgradba duše, kako prehaja iz enega telesa v drugega, kaj prinaša naslednje življenje, ali bomo v naslednjem življenju ponovno dobili telo človeka, boljše ali slabše telo. In če menjavamo telesa, kako si lahko v naslednjem življenju pridobimo dobro telo? Ker smo večni, menjavamo telesa. Ne vemo niti, da obstajata dve vrsti telesa: grobo in subtilno. Grobo telo sestoji iz zemlje, vode, ognja, zraka, etra; subtilno pa iz uma, inteligence in ega. Znotraj subtilnega telesa se nahaja duša. Ko grobo telo postane neuporabno ali nedelujoče, nas subtilno telo prenese v drugo grobo telo. Temu rečemo transmigracija duše. A subtilnega telesa ne vidimo. Vemo, da ima vsak od nas um, vendar ga ne moremo videti. Prav tako ne moremo videti inteligence ali ega. Kljub temu obstajajo. Ni nujno, da lahko vse kar obstaja vidiš s svojimi otopelimi očmi. Oči niso popolne. Če bi bila druga stran tega hodnika v temi, vas ne bi mogel videti, pa čeprav imam oči. Čeprav imamo oči, so nepopolne. Ne moremo videti v vseh okoliščinah. Vidimo lahko samo v določenih pogojih. Zato ne bi smeli verjeti vsemu, kar vidimo. Tudi če vas ne vidim, me lahko slišite; brez gledanja lahko razumem, da me slišite. Ušesa so močnejša od oči. O stvareh, ki presegajo našo možnost zaznavanja, torej lahko poslušamo. Čeprav jih ne vidimo, to še ne pomeni, da ne obstajajo. Isti primer: čeprav ne morem videti, kaj je um, kaj je inteligenca, kaj je ego, lahko poslušam o njih. Posledično se popolno znanje doseže s poslušanjem. Tako sprejemamo znanje, popolno znanje, s poslušanjem. Še en primer: zamislimo si spečega moškega. Če bi ga kdo prišel ubit med spanjem, bi spal dalje, ne bi se zavedal nevarnosti. Če pa bi ga kdo izmed njegovih prijateljev opozoril: "Gospod ta-in-ta, nekdo prihaja z namenom, da te ubije. Zbudi se!" bi ga lahko slišal in se oprezen zbudil. Zato je takrat, ko drugi čuti odpovejo, uho zelo močno. Posledično je priporočljivo, da poskušate poslušati verodostojno osebo. Izobraževalni sistem sloni na podobni logiki. Zakaj obiskujete univerzitete, šole, fakultete? Da bi poslušali izkušenega profesorja. Veliko ve, vi pa pridobivate znanje s poslušanjem.