SL/Prabhupada 0665 - Krišnov planet, Goloka Vrindavana je samoosvetljenLecture on BG 6.13-15 -- Los Angeles, February 16, 1969

Tamal Krishna: "V resnici prekinitev materialnih aktivnosti omogoča vstop v duhovno nebo, Gospodovo prebivališče. Gospodovo prebivališče je jasno opisano tudi v Bhagavad-gīti kot kraj, kjer ni potrebe po soncu ali luni, niti po elektriki."

Prabhupāda: Kot smo že povedali, v Bhagavad-gīti lahko najdete... Mislim, da je v drugemu poglavju rečeno, da:

na tad bhāsayate sūryo
na śaśāṅko na pāvakaḥ
yad gatvā na nivartante
tad dhāma paramaṁ mama
(BG 15.6)

Kṛṣṇa opisuje, "Moje prebivališče je takšno. Na nebu, kjer se nahaja Moje prebivališče, ni potrebe po sončni svetlobi, ni potrebe po mesečini, ni potrebe po elektriki." Takšnega bivališča v tem vesolju ne morete najti. Poizkusite s svojimi sputniki in drugimi napravami odpotovati in najti mesto, kjer ni sončne svetlobe, kjer ni mesečine. Sončna svetloba se tako razširi, da je svetloba razširjena po vsemu vesolju. Kje boste našli tako mesto? To pomeni, da je tako mesto onstran neba. To je tudi navedeno: paras tasmāt tu bhāvo 'nyo 'vyakto 'vyaktāt sanātanaḥ (BG 8.20). Onstran te materialne narave je druga, duhovna narava. Ne vemo niti, kakšna je zgradba te materialne narave, kaj šele kakšna je duhovna narava. To moramo torej slišati od Kṛṣṇe, ki tam prebiva. V nasprotnem primeru vso vaše življenje ostane nesmisel.

Tu so informacije. Kako lahko veste karkoli o tistem, česar ne morete doseči, ne morete vedeti - vaša čutila so tako nepopolna. Kako lahko veste karkoli o tem? Preprosto: o tem morate slišati. Prav tako kot morate o tem, kdo je vaš oče, slišati od mame. Ni druge poti. Oče potrdi, mati potrdi, "Tu je tvoj oče, to moraš sprejeti." Ne morete izvesti nikakršnega eksperimenta. To presega vaše zmožnosti. Podobno morate, če se želite učiti o duhovnemu nebu in Božjemu kraljestvu, o tem preprosto poslušati od avtoritet. Ni možnosti eksperimentalnega znanja. Preprosto poslušanje. Poslušanje v takem smislu, kot morate sprejeti nekega gospoda za vašega očeta na podlagi avtoritete vaše mame. Preprosto na podlagi vedske literature, ki je sprejeta kot mati, avtoriteta matere, znanje. Materina avtoriteta. Veda-mātā. Temu se reče Veda-mātā. Veda pomeni znanje in prejema se ga od matere. S pomočjo Veda-māte, matere znanja, moraš torej spoznati, kdo je Kṛṣṇa. In tu nam Kṛṣṇa to osebno razloži. To morate torej verjeti. Potem dobite znanje. V nasprotnem primeru za to ni možnosti. Ne morete narediti nikakršnega eksperimenta. V takem primeru ne boste uspešni. Nadaljuj.

Tamal Krishna: "Vsi planeti v duhovnemu kraljestvu so samo-razsvetljeni, prav kakor sonce v materialnem nebu..."

Prabhupāda: Torej so... Ta zemeljski planet ne sveti, zato potrebuje osvetlitev s strani sonca, elektrike, lune. Toda planeti tam... Kṛṣṇa je samo-razsvetljujoč - in Njegov planet je tudi samo-... En primer je sonce. Sonce je samo-razsvetljujoč planet. Če že v materialnem svetu obstaja možnost takega sijočega planeta, kakšne so potem šele možnosti za to v duhovnem svetu? Vsi planeti tam so sijoči. Samo-razsvetljujoči. Prav kot dragulj. Dragulj, diamant, če daste košček diamanta v temo, je samo-razsvetljujoč. Ne potrebujemo dodatne osvetlitve, da vidimo, 'tu je diamant'. Je namreč samo-razsvetljujoč. To najdemo celo v tem materialnem svetu. Torej je ta planet, Kṛṣṇov planet, Goloka Vṛndāvana, samo-razsvetljujoč. To smo orisali v Śrīmad-Bhāgavatamu, samo-razsvetljujoč. Na duhovnem nebu je mnogo milijonov planetov. Nadaljuj.