SL/Prabhupada 0666 - Če lahko sonce prodre v vašo sobo, lahko tudi Krišna prodre v vaše srceLecture on BG 6.13-15 -- Los Angeles, February 16, 1969

Tamal Krishna: "Božje kraljestvo je povsod, vendar so duhovno nebo in tamkajšnji planeti paraṁ dhāma oziroma vrhovna bivališča..."

Prabhupāda: Da. Tudi ta materialni svet je Božja stvaritev. To je tudi Božje kraljestvo, toda ker smo pozabili na Boga, ker smo si izmislili "Bog je mrtev", je [materialni svet] postal pekel. Toda če sprejmemo Boga, o, potem postane duhovni svet. Samodejno. Zato je ta tempelj duhovni, ne pa materialni svet. Je onstran materialnega sveta. Nadaljuj.

Tamal Krishna: "Odličen jogi, ki je popoln pri razumevanju Gospoda Kṛṣṇe, kot je tukaj jasno povedal Sam Gospod, lahko doseže pravi mir in lahko končno doseže Vrhovno Prebivališče, Kṛṣṇaloko, poznano kot Goloka Vṛndāvano. V Brahma-saṁhiti je jasno zapisano, da je Gospod, čeprav vedno prebiva v Svojem prebivališču, ki se imenuje Goloka, vse prežemajoč Brahman kot tudi lokalizirana Paramātmā."

Prabhupāda: Da. Morda si mislite: če je Kṛṣṇa v Svojem prebivališču, Goloka Vṛndāvani, kako potem lahko trdite, da je Kṛṣṇa tudi v vašem templju? Ne. V Brahma-saṁhiti je rečeno... Zato moramo poslušati avtoriteto matere. Brahma-saṁhitā pravi: goloka eva nivasaty akhilātma-bhūtaḥ (BS 5.37). Čeprav živi v Svojem bivališču, Goloka Vṛndāvani, Je povsod. Povsod je. Prav kot, lahko uporabimo isti primer. Sonce je približno devetdeset milijonov milj oddaljeno od nas. Vendar je tudi v vaši sobi. Kako bi drugače lahko trdili, "O, sončna svetloba je tu."? Če sonce torej lahko prodre v vašo sobo, mar ne zmore Kṛṣṇa potem prodreti v vaše srce in sobo in vsak kotiček? Saj vendar ni neuporaben. Je povsod, vendar morate spoznati, kako Je povsod. Nadaljuj.

Tamal Krishna: "Nihče ne more doseči duhovnega neba ali vstopiti v večno Gospodovo prebivališče brez pravilnega razumevanja Kṛṣṇe in Njegove brezmejne ekspanzije, Viṣṇuja. Zato je oseba, ki deluje v zavesti Kṛṣṇe, popoln jogi, saj je njegov um vedno prežet s Kṛṣṇovimi aktivnostmi. V Vedah se naučimo tudi, da 'Pot rojstva in smrti lahko presežete samo z razumevanjem Vsevišnje Božanske Osebnosti.' Z drugimi besedami, popolnost sistema joge je doseči svobodo od materialnega obstoja, ne pa nekakšne magične žonglerske sposobnosti ali telovadskega podviga za varanje nedolžnih ljudi."

Prabhupāda: Hvala vam, to je vse. (konec)