SL/Prabhupada 0700 - Služenje pomeni tri stvarI. služečega, služenega in služenjeLecture on BG 6.46-47 -- Los Angeles, February 21, 1969

Prabhupada: Da?

Bhakta: Prabhupada, ob branju zjutraj sem...

Prabhupada: Ne, brez vprašanja od zjutraj. V redu, lahko vprašaš, toda vprašanja in odgovori bi morali biti o tem, kar beremo mi. V nasprotnem primeru ne bo konec vprašanj in odgovorov. Razumete? Kakorkoli, lahko to končate. Da, kakšno vprašanje?

Bhakta: Omenili ste, da se gopasi, Krišnovi prijatelji, igrajo z Njim. Za gopase je rečeno, da naj bi v preteklih življenjih storili zelo veliko pobožnih dejanj. Ali prav razumem, da so večni družabniki...

Prabhupada: Ne, tisti, ki so večni družabniki... Nekateri so večni družabniki; nekateri se dvignejo na ta nivo. Recimo, če postaneš družabnik, se igraš s Krišno. Takrat tudi tvoj položaj postane večen. Samo večni družabniki Krišne se lahko igrajo z Njim, ne drugi. In kaj je potem smisel da postaneš zavesten Krišne? A to lahko postanete tudi vi. Kako? S pobožnimi dejanji mnogih preteklih življenj. Na ta položaj lahko napredujete. Kṛta-puṇya-puñjāḥ (SB 10.12.11). Pravzaprav v bhaumi Vṛndāvana v tem materialnem svetu, v Vṛndāvani, so večinoma družabniki Krišne pogojena živa bitja, ki so napredovali do popolnosti zavesti Krišne. Najprej jim je dovoljeno videti Kṛṣṇo in sicer na planetu, kjer se odvijajo Krišnine zabave. In potem napredujejo v transcendentalno Vṛndāvano. Zato je v Bhāgavatamu rečeno: kṛta-puṇya-puñjāḥ. Vsi so napredovali. Toda tudi če so napredovali so postali Njegovi večni družabniki. Je to jasno? Hare Kṛṣṇa. Torej? Še kakšno vprašanje?

Bhakta: Prabhupāda? Ali je mogoče, da se nekdo vključi v bhakti-jogo brez služenja Krišni? Recimo nekdo, ki...

Prabhupada: Brez Krišne, kje je potem bhakti?

Bhakta: No, nekdo časti Gospoda Budo ali Gospoda Jezusa...

Prabhupāda: To ni bhakti-joga. Bhakti-joga je samo v povezavi s Krišno. Bhakti-joge ni mogoče uporabiti za nikogar drugega. Kako lahko filozofijo Bude povežemo z bhakti-jogo? Bhakti-joga pomeni razumeti Boga. Bhaktyā mām abhijānāti (BG 18.55). To boste našli v Bhagavad-gīti, v osemnajstem poglavju. Z bhakti-jogo lahko razumete Gospoda, Vsevišnjega Gospoda, Boga. Toda v filozofiji Bude ni Boga. Razumete? Kje je torej bhakti-joga?

Bhakta: V primeru Kristjanov - častijo Jezusa Kristusa.

Prabhupada: To je bhakti-joga. Ker sprejemajo Boga. Če ne sprejmete Boga, to ne more niti bhakti-joga. Torej krščanska religija je tudi Vajšnavizem, ker sprejemajo Boga. Mogoče na neki drugačni stopnji. Obstajajo tudi različne stopnje spoznavanja Boga. Krščanska religija pravi, "Bog je velik." Sprejmite to! To je zelo dobro. Toda kako velik Bog je, to lahko razumete iz Bhagavad-gīte in Śrīmad-Bhāgavatama. Kristjani sledijo pojmovanju, da je Bog velik. To je torej začetek bhakti. Tam lahko uporabite bhakti. Tudi Mohamedanska vera. To je tudi bhakti-joga. Vsaka religija, kjer je Bog cilj, v vsaki taki religiji imamo torej bhakti. Toda tam, kjer pa ni Boga ali recimo v impersonalizmu, tam pa ni bhakti-joge. Bhakti-joga pomeni bhaja dhatu kti, bhaja-sevayā. Služenje. Služenje pomeni tri stvari: služabnik, služeni in služenje. Tisti, ki bo sprejel službo, mora biti prisoten. In nekdo mora biti prisoten za opravljanje služenja. In potem se preko posrednikov naučimo postopka služenja. Torej bhakti-joga pomeni služenje. Če ni nikogar, ki bi sprejel službo, kje je potem bhakti-joga? Torej vsaka filozofija ali religiozni princip, kjer ni sprejemanja Boga, Najvišjega, tam ni bhakti.