SL/Prabhupada 0701 - Če ste naklolnjeni svojemu duhovnemu učitelju, potem opravite svojo nalogo v tem življenjuLecture on BG 6.46-47 -- Los Angeles, February 21, 1969

Prabhupāda: Ja?

Tamal Krišna: Prabhupāda, slišal sem, da je rečeno, da se bo duhovni učitelj vedno, vedno vrnil, dokler njegovi bhakte, njegovi učenci, ne dosežejo spoznanja Boga. Ali lahko to razložite?

Prabhupāda: Da. Toda ne poskušajte tega izkoristiti. (smeh) Ne poskušajte delati težav svojemu duhovnemu učitelju. Končajte svoj posel v tem življenju. To je še posebej namenjeno tistim, ki niso resni. Njegov bhakta, njegov učenec bi moral resno služiti duhovnemu učitelju. Če je inteligenten, bi moral vedeti, da "Zakaj bi moral ravnati tako, da se mora moj duhovni učitelj potruditi, da me ponovno pridobi? Naj opravim svojo nalogo v tem življenju." To bi moral biti pravi način razmišljanja. In ne, "Oh, prepričan sem, da bo moj duhovni učitelj prišel pome, četudi naredim vse te neumnosti." Ne gre tako. Torej, če ste naklonjeni svojemu duhovnemu učitelju, potem morate v tem življenju narediti vse, da opravite svojo nalogo, da se ne bo duhovni učitelj rabil vračati po vas. Je vse v redu? Ne izkoriščajte milosti duhovnega učitelja. Raje bodite resni s ciljem, da dokončate svoj posel. To je dejstvo.

Obstaja primer Bilvamaṅgala Ṭhākura. Bilvamaṅgala Ṭhākura je bil v prejšnjem življenju povzdignjen skoraj na nivo prema-bhakti, najvišjo platformo predanega služenja. Vedno pa obstaja možnost, da pride do padca. Tako ali drugače je padel dol. In naslednje življenje se je rodil v zelo bogati družini, kot piše v Bhagavad-giti: śucīnāṁ śrīmatāṁ gehe (BG 6.41). Torej se je rodil v bogati družini brāhmaṇe, vendar - seveda, kot se pač bogati fantje navežejo na ženske in postanejo lovci na ženske. Rečeno je torej, da ga je njegov duhovni učitelj poučeval prek njegove prostitutke. V pravem trenutku je njegov duhovni učitelj preko te prostitutke rekel: "Oh, tako si navezan na ta kup mesa in kosti. Če bi bili toliko navezan na Krišno, koliko dobrega bi lahko dosegel." In takoj se je postavil v ta položaj. Torej to je odgovornost duhovnega učitelja. A tega ne bi smeli izkoristiti. To ni dobro. Poskusiti bi morali: yasya prasādād bhagavat-prasādaḥ. Ne smemo poskušati postaviti svojega duhovnega učitelja v položaj, da me mora pridobiti nazaj v proces iz hiše prostitutke. Toda to mora storiti. Ker sprejme svojega učenca, ima takšno odgovornost.