SL/Prabhupada 0773 - Naša pozornost mora biti vedno usmerjeno na našo duhovno praksoLecture on SB 2.3.19 -- Los Angeles, June 15, 1972

Pradyumna: Smisel, stran 153, drugi odstavek: "Kamela je žival, ki uživa ob uživanju trnja. Prav tako je človek, ki želi uživati v družinskem življenju oziroma v tem materialnemu življenju tako imenovanih užitkov, primerjan s kamelo. Materialno življenje je polno trnja, zato bi morali živeti samo po predpisanih metodi vedskih predpisov, da iztržimo najboljše iz slabe kupčije."

Prabhupāda: Če na primer potujete skozi trnje, morate biti zelo previdni. V nasprotnem primeru se bo trnje zataknilo ob vašo oblačilo in boste v težavah. V Vedah je rečeno: kṣurasya dhārā niśitā duratyayā (Kaṭha Upaniṣad 1.3.14). Prav tako kot, ko se brijemo z britvico. Britvica je zelo ostra. Če torej z britvico previdno ravnamo, svoja lica lepo uredimo, naloga je opravljena. Toda malce nepazljivosti, pa se takoj urežemo in pritekla bo kri. Malce nepazljivosti. Dan nam je ta primer. Kṣurasya dhārā niśitā duratyayā durgaṁ pathas tat kavayo vadanti. Pot odrešitve je zelo težka. Poskušamo oditi nazaj domov, nazaj k Bogu, Kṛṣṇi. Ta pot je zelo težka. Kṣurasya dhārā niśitā duratyayā durgam. Durgam pomeni zelo težko prehodno. Toda malo pozornosti vas bo rešilo. Malo pozornosti, da "Potujem po zelo nevarni poti, zato moram biti zelo previden." Naša pozornost bi morala torej biti vedno na tem, kako izvajamo svoje duhovno življenje.

To je zelo preprosto. Dosledno moramo upoštevati regulativna načela in zmantrati najmanj šestnajst krogov. To nas bo rešilo. Če pa postanemo do teh načel brezbrižni, potem obstaja možnost, da nas bo trnje opraskalo. Povsod je tako veliko trnja. Isti primer. Kṣurasya dhārā. Briješ se, s tem urejaš svoj obraz, vendar malce nepozornosti in nemudoma priteče kri. Moramo biti zelo previdni. Nadaljuj.

Pradyumna: "Življenje v materialnem svetu se vzdržuje s pitjem lastne krvi. Osrednja točka privlačnosti materialnega uživanja je spolno življenje. Uživati spolno življenje pomeni piti lastno kri in v vezi s tem ni več kaj dosti za razložiti. Tudi kamela pije svojo lastno kri, ko žveči trnove vejice. Trn, ki ga kamela poje, ureže njen jezik in tako ji začne v ustih teči kri. Kri, ki se pomeša s trnjem, ustvari neumni kameli všečen okus in zato uživa v prehranjevanju s trnjem z lažnim užitkom. Podobno veliki poslovni mogotci, industrijalci, ki zelo trdo delajo za zaslužek na različne, sporne načine, uživajo bodičast rezultat svojih dejanj, pomešan z njihovo lastno krvjo. Zato Bhāgavatam te obolele osebke primerja s kamelami."

Prabhupāda: Tvegajo, tako močno tvegajo za služenje denarja in zadovoljevanje čutov. Tati, vlomilci tvegajo svoje življenje. Odpravijo se krasti v tujo hišo, znano pa je, da ga lahko takoj, ko ga odkrije, "Prišel je," moški, lastnik hiše, nemudoma ustreli. Sprejme tolikšno tveganje. In sicer ne samo vlomilci in tatovi, temveč vsak izmed nas. Navedeno je: padaṁ padaṁ yad vipadām (SB 10.14.58). Nevarnost je na vsakemu koraku. Vsakemu koraku. S svojimi avtomobili se peljemo zelo hitro, sedemdeset, sto milj na uro, toda vsak trenutek nam grozi velika nevarnost. V materialnem življenju torej ne more biti dejanskega miru. To ni mogoče. Samāśritā ye pada-pallava-plavam (SB 10.14.58). Zato moramo poiskati zavetje Gospodovih lotosovih stopal. Če želimo biti srečni, če želimo biti mirni, je to edini način.