SL/Prabhupada 0780 - Lahko si pridobimo uvid v znanje o Absolutni ResniciLecture on SB 7.6.20-23 -- Washington D.C., July 3, 1976

Prabhupada: Torej, ta Devi dhama je pod kontrolo izredno močne Durgine energije. Sṛṣṭi-sthiti-pralaya-sādhana-śaktir eka (Bs 5.44). Toda ona deluje kot chāyeva, senca Vsevišnje Božanske osebnosti. To je povzeto tudi v Bhagavad-giti:

mayādhyakṣeṇa prakṛtiḥ
sūyate sa-carācaram
hetunānena kaunteya
jagad viparivartate
(BG 9.10)

Na ta način, vse je tu, če se učimo skozi šastre. Če želite spoznati Absolutno Resnico. Na kakšen način? Śāstra cakṣuṣā (SB 10.84.36) : skozi šastre. Skozi vedsko znanje boste našli Absolutno Resnico. Če dejansko sprejmemo, da Veda pomeni znanje ... Vetthi veda vida jñāne. Veda pomeni znanje, jñāna. Torej Veda-anta, zadnja, zadnja faza znanja. Zadnja faza spoznanja je Absolutna Resnica. Morate se dvigniti do tega. Torej, Absolutna Resnica, če nadaljujete s špekuliranjem ... Panthās tu koṭi-śata-vatsara-sampragamyo (Bs. 5.34). To ne bo mogoče. Śata-vatsara-sampragamyo, na stotine in stotine let, če nadaljuješ s hitrostjo ... Kakšna je ta hitrost? Panthās tu koṭi-śata-vatsara-sampragamyo vāyor athāpi. Letalo, vāyor athāpi. In kakšna je hitrost letala? Vāyor athāpi. Panthās tu koṭi-śata-vatsara sampragamyo vāyor athāpi. Manaso vayu: s hitrostjo zraka in uma. Um je zelo hiter. Medtem ko sedite, se lahko tekoj spomnite na kraj, ki je oddaljen na deset tisoče milj.To je hitrost uma. Torej tudi s hitrostjo uma ne morete, ko greš čez prostor, koṭi-śata-vatsara, veliko milijonov let, a še vedno ostaja neznana. Torej to ni način za razumevanje Absolutne Resnice, če pa sprejmemo vedski proces, avaroha panthā, ko znanje izvira iz Absolutne Resnice, potem je to mogoče.

Torej, zavestni smo Krišne, hočem reči, bhakte, poskušamo razumeti Absolutno Resnico z milostjo Absolutne Resnice. Absolutna resnica je Krišna. Kṛṣṇa pravi, mattaḥ parataraṁ nānyat kiñcid asti dhanañjaya (BG 7.7): "Jaz sem Vrhovna Resnica." Vedaiś ca sarvair aham eva vedyam (BG 15.15). Na ta način, če poskušamo razumeti Krišno, kot govori On sam, kot je zapisano v šastrah, kakor Ga sprejemajo ačarje, potem lahko imamo nekaj sledi Absolutne Resnice. Tako kot pravi Krišna,

athavā bahunaitena
kiṁ jñātena tavārjuna
viṣṭabhyāham idaṁ kṛtsnam
ekāṁśena sthito jagat
(BG 10.42)

Širitev Absolutne Resnice in kako deluje, tako je Krišna povzel pred Arjuno, da je ta materialni svet ... Ekāṁśena sthito jagat, ta materialni svet. Kakšen je ta materialni svet? V tem materialnem svetu z našimi očmi vidimo samo eno vesolje. Obstaja pa na milijone vesolij. Yasya prabhā prabhavato jadad-aṇḍa koṭi (Bs. 5.40). Jagad-aṇḍa pomeni eno vesolje in v vsakem vesolju koṭiṣu aśeṣa. Yasya prabhā prabhavato jagad-aṇḍa-koṭi-koṭisv aśeṣu vibhūti-bhinnam. Obstaja na milijone planetov in vsak planet je drugačen od tega tu. To je Božje stvarjanje. Torej vse to skupaj, ekāṁśena sthito jagat, ta materialni svet je četrtinski del celotnega Božjega stvarstva. In tri četrtine kreacije pa je v duhovnem svetu Vaikuṇṭhaloka. Torej s špekulacijami, z našimi raziskavami, je nemogoče razumeti, Lahko pa nam znanje da uvid v Absolutno Resnico ko ga prejmemo skozi Absolutno Resnico, Krišno. To je gibanje za zavest Krišne.

Najlepša hvala.

Bhakte: Jaya Šrila Prabhupada.