SL/Prabhupada 0781 - Najvišja popolnost joge je usmeriti um v Krišnova lotosova stopalaLecture on SB 6.1.21 -- Chicago, July 5, 1975

Kakšne kvalifikacije ima brahmana? To ste že večkrat slšali. śamo damaḥ satyaṁ śaucam ārjavaṁ titikṣā, jñānaṁ vijñānam āstikyaṁ brahma-karma svabhāva-jam (BG 18.42). Te lastnosti je treba razvijati. Najprej śama. Śama pomeni duševno ravnovesje. Um je vedno miren. Obstaja toliko vzrokov, za motnje uma. Kadar je um miren, se temu reče samah. Guruṇāpi duḥkhena na vicālyate. To je popolnost joge.

yaṁ labdhvā cāparaṁ lābhaṁ
manyate nādhikaṁ tataḥ
yasmin sthite guruṇāpi
duḥkhena na vicālyate
(BG 6.22)

To je trening. Um je zelo nestanoviten. Še pred pet tisoč leti, ko je Krišna svetoval Ardžuni, da naj umiri svoj nemirni um. je odkrito rekel: "Krišna, to ni mogoče." Cañcalaṁ hi manaḥ kṛṣṇa pramāthi balavad dṛḍham (BG 6.34): "Vidim, da je moj um vedno zelo vznemirjen, in nadzirati um je enako kot poskušati zaustaviti veter. Torej to ni mogoče. "Toda pravzapravje bil njegov um osredotočen na Krišno. Tisti, ki so svoj um usmerili h Krišnovim lotusovim stopalom, tisti so uspeli. Njihov um je osredotočen. To je želeno. Sa vai manaḥ kṛṣṇa-padāravindayor vacāṁsi vaikuṇṭha-guṇānuvarṇane (SB 9.4.18). To so kvalifikacije Maharadže Ambariša. Bil je zelo odgovoren cesar, toda njegov um se je zatekel k lososovim stopalom Krišne. To je zaželeno.

Torej, to je brahminska kvalifikacija, vaditi, kako učvrstiti svoj um na Krišnova lotosova stopala, in to je popolnost joge. Joga ne pomeni ... kazati nekih čarobnih podvigov. Ne. Resnična popolnost joge pomeni, da um usmerimo na lotosova stopala Gospoda Krišne. Zato boste v Bhagavad-giti našli zadnji verz tega šestega poglavja o jogi,

yoginām api sarveṣāṁ
mad-gatenāntar-ātmanā
śraddhāvān bhajate yo māṁ
sa me yuktatamo mataḥ
(BG 6.47)

To je bilo za Ardžuno spodbudno, saj je Ardžuna mislil: "Potem sem neuporaben. Ne morem učvrstiti uma" Toda njegov um je bil že učvrščen Zato ga je Krišna spodbudil: „Naj te to ne odvrne. Ker je tvoj um že sedaj vedno usmerjen Vame, on je prvovrstni, vrhunski jogi. " Zato bi morali vedno razmišljati o Krišni. To je mantra Hare Krišna. Če prepevate Hare Krišna, Hare Krišna, to pomeni, da je vaš um že osredotočen na Krišno. To je popolnost joge. To je prva brahmanska kvalifikacija: imeti um vedno osredotočen, ne pa vznemrejen, to je šama. In ko bo vaš um osredotočen, takrat boste nadzorovali vaša čutila . Če ste odločeni in boste preprosto samo prepevali Hare Krišna in jedli samo prasadam in nič drugega, " potem bodo čutila samodejno nadzorovana. Tā'ra madhye jihwā ati, lobhamoy sudurmati.