SL/Prabhupada 0874 - Kdor je povzdignjen na duhovno raven, je Prasannatma. Je radosten750519 - Lecture SB - Melbourne

Kdor je povzdignjen na duhovno raven, je Prasannatma. Je radosten Vidyā-vinaya, nek kavalir, zelo izobražen učenjak, vidyā-vinaya-sampanne brāhmaṇe gavi, in krava, in hasti, slon, vidyā-vinaya-sampanne brāhmaṇe gavi hastini, in śuni - śuni pomeni pes - in śvapāk... Śvapāk pomeni psojedec. Obstaja veliko oseb, ki rade uživajo različne vrste mesa. Kdor pa uživa pasje meso, velja za pripadnika najnižjega razreda. Torej: śuni caiva śva-pāke ca paṇḍitāḥ sama-darśinaḥ (BG 5.18). Kdor je paṇḍita, učen, vidi vse na isti ravni. Na kakšni ravni? Na ravni duhovne duše. Ne vidi zunanjega telesa. Temu se reče brahma-darśina. Paṇḍitāḥ sama-darśinaḥ. In če nekdo doseže ta položaj,

brahma-bhūtaḥ prasannātmā
na śocati na kāṅkṣati
Samaḥ sarveṣu bhūteṣu
mad-bhaktiṁ labhate parām
(BG 18.54).

Ko nekdo doseže samospoznanje, da ni to telo, da je duhovna duša, brahma-bhūtaḥ, kakšne simptome razvije? Prasannātmā: nemudoma postane zelo radosten.

Dokler smo prevzeti od materije, telesnega dojemanja življenja, nas bo vedno spremljala tesnobnost. To je preizkus. Kdor je tesnoben, je materialno pogojen. In kdor je vzdignjen na duhovno raven, je prasannātmā. Je radosten. Kaj pomeni prasannātmā? Na śocati na kāṅkṣati: ničesar si ne želi in če izgubi karkoli, kar ima, ne jedikuje za tem. To je vse. V tem materialnem svetu hrepenimo po nečem, česar nimamo. In če izgubimo nekaj, kar imamo, jedikujemo. Dve stvari: śocana in ākāṅkṣa. Vsi poskušajo postati veliki možje. Temu se reče ākāṅkṣa. In če izgubijo nekaj, kar si lastijo, jedikujejo. Ti dve stvari bosta izginili, če boste dosegli duhovno raven.

brahma-bhūtaḥ prasannātmā
na śocati na kāṅkṣati
samaḥ sarveṣu bhūteṣu...
(BG 18.54)

Če nimate duhovne vizije, ne morete vseh videti enako. Potem, samaḥ sarveṣu bhūteṣu mad-bhaktiṁ labhate parām. Ko presežemo stopnjo brahma-bhūtaḥ, postanemo pravi

Gospodovi bhakte. Ta bhakti proces torej ni enostaven. Toda po milosti Caitanye Mahāprabhuja smo v vaši državi umestili Božanstva. Veliko srečo imate, da je Caitanya Mahāprabhu prišel v vašo državo, da vas nauči, kako se osvoboditi tesnobe. To je poslanstvo Caitanye Mahāprabhuja. Vsi so polni tesnobe, te tesnobnosti pa so lahko v celoti osvobojeni, če sledijo poti, ki jo je začrtal Śrī Caitanya Mahāprabhu. In kakšna so navodila Śrī Caitanye Mahāprabhuja? Zelo preprosta.

Harer nāma harer nāma harer nāma eva kevalam
kalau nāsty eva nāsty eva nāsty eva gatir anyathā
(CC Adi 17.21).

To ni nekaj, kar bi si Caitanya Mahāprabhu izmislil. To je napisano v spisih, vedskih spisih, Bṛhan-Nāradīya-Purāṇi. To navodilo je tam. Ker so ljudje v tej dobi padli, jim je bila ponujena zelo preprosta metoda. Ne morejo se držati kakršnihkoli močnih ali strogih askez. To ni mogoče. Svetuje se jim, da preprosto pojejo sveta imena Boga. To je vse. Vsak to zmore. To sploh ni težko. Nekdo lahko reče: "Ste iz Indije. Vaš Caitanya je Indijec in priporoča Hare Kṛṣṇa. Toda zakaj bi jaz to pel? Imam svojega Boga." V redu, če imate svojega Boga, pojte Njegovo ime. Caitanya Mahāprabhu ne pravi, da moramo peti samo Kṛṣṇovo ime. Če imate kakršenkoli odnos z Bogom in če poznate Njegovo ime in naslov (smeh), pojte Njegovo ime. Na žalost ne veste niti kdo je Bog niti ne poznate Njegovega naslova niti Njegovih aktivnosti. Sprejmite torej Kṛṣṇo. Tu imate zanesljivo ime. In podajamo vam Njegov naslov, ime Njegovega očeta, ime Njegove matere, vse. Če imate torej ime svojega Boga, je Caitanya Mahāprabhu dejal, da ga lahko mantrate. Imate kakršnokoli ime, kdorkoli, ime Boga? Ga nihče ne pozna?

Bhakta: Jahve.

Prabhupāda: Jahve. Tudi prav, lahko pojete Jahve. To je priporočilo Caitanye Mahāprabhuja: če mislite, da gre za ime Boga, ga pojte. Nāmnām akāri bahudhā nija-sarva-śaktiḥ tatrārpitā niyamitaḥ smaraṇe na kālaḥ (CC Antya 20.16, Śikṣāṣṭaka 2). To je navodilo Caitanye Mahāprabhuja, da je ime, sveto ime Boga, tako dobro kot Bog.