SL/Prabhupada 0875 - Pojte ime svojega Boga. Nič ni narobe s tem - toda pojte sveto ime Boga750519 - Lecture SB - Melbourne

Boga ne moremo videti. Lahko Ga vidimo, ampak ne takoj. Ko smo napredni, lahko vidimo Boga, govorimo z Njim. Ampak trenutno za to nismo pristojni. Če torej poznamo ime Boga, Ga pojmo. To je vse. Je to tako težko? Bo kdorkoli rekel, da je to težko delo? Pojte sveto ime Boga. Kaj se bo potem zgodilo? Ceto-darpaṇa-mārjanam (CC Antya 20.12). Če pojete sveto ime Boga, potem vaše srce, ki se primerja z ogledalom... Prav kot v ogledalu lahko vidite svoj obraz, lahko v ogledalu srca, središču srca vidite svoj položaj. Lahko ga vidite. Temu se reče meditacija.

Trenutno je naše srce prekrito s prahom materialnega dojemanja: "Sem Indijec", "sem Američan", "sem to", "sem ono", "sem tisto". Vse to je prah. Morate ga očistiti. Prav tako kot iz ogledala očistite plast prahu. Šele potem vidite svoj pravi obraz. Torej, Caitanya Mahāprabhu pravi ceto-darpaṇa-mārjanam: "S petjem Gospodovega svetega imena boste postopoma očistili prah, ki prekriva središče vašega srca." Zelo preprosta stvar. Nadaljujte s petjem. In kakšen bo potem vaš položaj? Bhava-mahā-dāvāgni-nirvāpaṇam: "Ta besneči ogenj tesnobe materialnega obstoja bo v trenutku ugasnil." Samo po zaslugi te metode, petja. Če imate odpor do petja Hare Kṛṣṇa in poznate drugo ime Boga, pojte to ime. To je naše gibanje. Ne trdimo, da morate... Caitanya Mahāprabhu namreč sprejme harer nama (CC Adi 17.21). Če torej nimate nič proti, lahko pojete Hare Kṛṣṇa. In če si mislite: "Hare Kṛṣṇa je uvoz iz Indije. Tega ne bom pel", je tudi to v redu, pojte ime svojega Boga. Kje je tu težava? Toda pojte sveto ime Boga. To oglašujemo.

Ceto-darpaṇa-mārjanam bhava-mahā-dāvāgni-nirvāpaṇam (CC Adi 17.21). In takoj ko očistite svoje srce, bo tesnoba... Na śocati na kāṅkṣati (BG 12.17). Počasi se boste vzpenjali. Potem boste doumeli: "Nisem niti Američan, niti Indijec, niti mačka, niti pes; jaz sem delec in delček Vsevišnjega Gospoda." In če boste razumeli, da ste delec in delček Vsevišnjega Gospoda, boste razumeli svojo nalogo. Podobno ima tudi vaše telo zelo veliko delov. Imate roke, noge, glavo, prste, ušesa, nos - tako veliko delov. Kaj je torej naloga vseh teh delov telesa? Naloga delov telesa je pravilno vzdrževanje telesa, služenje telesu. Imam na primer prst. Če čutim kakšno nelagodje, prst samodejno ukrepa in mi služi. Zaključek je torej, da je naloga delcev in delčkov Boga -služenje Bogu. To je edina naloga, naravna naloga. Ko ste vključeni v službo Gospodu, torej razumete - po zaslugi petja svetih imen Gospoda boste razumeli, kdo je Gospod in kaj svetuje, kaj želi - naše služenje - in kako se vključiti v to služenje. To je popolnost vašega življenja. To je gibanje za zavest Kṛṣṇe. Ceto-darpaṇa-mārjanaṁ bhava-mahā-dāvāgni-nirvāpaṇaṁ śreyaḥ-kairava-candrikā-vitaraṇam. In takoj ko se očistite vseh umazanih stvari, se v vašem življenju začne dejanski napredek.