SL/Prabhupada 0901 - Če nismo ljubosumni, smo v duhovnem svetu. Vsak lahko naredi ta preizkus730415 - Lecture SB 01.08.23 - Los Angeles

Trenutno so torej naši čuti onesnaženi. Mislimo si: "Sem Američan, zato moram svoje čute vključiti v služenje moje države, moje družbe, mojega naroda." Veliki, veliki voditelji, veliki, veliki to in ono. V osnovi gre za zamisel: "Sem Američan, torej so moji čuti ameriški. Zato jih moram uporabiti za Ameriko." Na enak način razmišljajo Indijci in drugi. Toda nihče od njih ne ve, da čuti pripadajo Kṛṣṇi. To je nevednost. Nimajo inteligence. Trenutno mislijo, da so ti čuti upādhi, poimenovani... Ameriška čutila, indijska čutila, afriška čutila. Ne. Temu se reče māyā. Prekriti so. Zato bhakti pomeni sarvopādhi-vinirmuktam (CC Madhya 19.170). Ko vaši čuti ne bodo več onesnaženi z vsemi temi poimenovanji, se bo začela bhakti. Če mislimo: "Sem Američan. Zakaj bi torej sprejel zavest Kṛṣṇe? Gre vendar za hindujskega Boga," gre za neumnost. Če si mislimo: "Sem musliman," "sem kristjan," smo pogubljeni. Če pa očistimo svoje čute: "Sem duhovna duša. Vrhovna Duhovna Duša je Kṛṣṇa. Sem Kṛṣṇov delček; zato je moja dolžnost, da služim Kṛṣṇi," potem se nemudoma osvobodimo. Nemudoma. Nismo več Američani, Indijci ali Afričani ali to ali ono. Smo Krišnalizirani, zavestni Kṛṣṇe. To si želimo.

Zato Kuntīdevī pravi: "Hṛṣīkeśa, moj dragi Kṛṣṇa, Si gospodar čutov in zaradi zadovoljevanja čutov smo padli v to materialno življenje, različne življenjske vrste." Torej trpimo. In trpljenje je tako razširjeno, da celo, če postanemo Kṛṣṇova mater... Ker je to materialni svet, je celo ona izpostavljena trpljenju, kaj šele drugi? Devakī je tako napredna, da je postala Kṛṣṇova mati, pa je še vedno naletela na težave. In kdo jih je povzročal? Njen brat, Kaṁsa. Ta svet je torej tak. Poskusite to razumeti. Celo če postanete Kṛṣṇova mati, vas vznemirja brat, vaš najbližji sorodnik. Ta svet je tako poln ljubosumja, da vam bo za voljo osebnih interesov vsak pripravljen povzročati težave. Tak je svet. Vsak. Celo lasten brat, oče. Kaj šele drugi? Khalena. Khala pomeni ljubosumen. Materialen svet je poln ljubosumja, zavisti. Nekomu zavidamo in on zavida nam. S tem se ukvarjamo. S tem se ukvarjamo.

Zato je gibanje za zavest Kṛṣṇe namenjeno ljudem, ki niso več ljubosumni niti zavistni. Popolnim osebam. Dharmaḥ projjhita-kaitavo 'tra paramo nirmatsarāṇāṁ satāṁ vāstavaṁ vastu vedyam atra (SB 1.1.2). Kdor je ljubosumen in zavisten, je znotraj materialnega sveta. In kdor ni ljubosumen, je v duhovnem svetu. Preprosto. Preizkusite se: "Ali sem ljubosumen, zavisten na svoje sodelavce, prijatelje, kogarkoli?" Potemtakem ste v materialnem svetu. In če niste ljubosumni, ste v duhovnem svetu. Vsak se lahko preizkusi. Ni težko ugotoviti, če ste duhovno napredni ali ne. Lahko se preizkusite. Bhaktiḥ pareśānubhavo viraktir anyatra syāt (SB 11.2.42). Prav tako kot pri jedi veste, kdaj ste zadovoljeni, kdaj ste potešili lakoto. Za to ne potrebujete potrdila drugih. Prav tako v primeru, da se preizkusite in najdete ljubosumje in zavist to pomeni, da ste v materialnem svetu. In če niste ljubosumni ter zavistni, ste v duhovnem svetu. Če niste ljubosumni, lahko zelo lepo služite Kṛṣṇi. Naše ljubosumje in zavist namreč izvirata iz ljubosumja na Kṛṣṇo. Tako kot Māyāvādīji: "Zakaj bi bil Kṛṣṇa Bog? Jaz, tudi jaz sem Bog. Tudi jaz."