SL/Prabhupada 0928 - Preprosto povečujte svojo brezpogojno ljubezen do Krišne. To je popolnost življenja

From Vanipedia


Preprosto povečujte svojo brezpogojno ljubezen do Krišne. To je popolnost življenja
- Prabhupāda 0928


730423 - Lecture SB 01.08.31 - Los Angeles

Prabhupāda: Vsi torej vemo, kakšna je hitrost uma. Z njo lahko v zgolj deset tisočinki sekunde prepotujete na milijone milj. Hitrost uma. Tako gromozanska je. Če bi sedeli tu in videli nekaj, kar je od vas oddaljeno na milijone milj, bi to lahko v trenutku dosegli... Um lahko to v trenutku doseže.

Dana sta torej ta dva primera. Samo poglejte, kako znanstveni so bili. Ti neumneži pravijo, da v preteklosti ni bilo naprednih velikih umov ali znanstvenikov. Od kje potemtakem prihajajo take besede? Hitrost zraka, hitrost uma. Morali so imeti neke eksperimente, neko znanje. Kako bi sicer lahko napisali take knjige?

So panthās tu koṭi-śata-vatsara-sampragamyo vāyor athāpi manasaḥ (BS 5.34). In kako so izdelali taka neznansko hitra letala? Muni-puṅgavānām. Izdelali so jih največji znanstveniki in misleci. Oni so jih ustvarjali. Pa je bila to popolnost? Ne. So 'pyasti yat prapada-sīmny avicintya-tattve. Tudi v takem primeru bo razumevanje, kaj je ta stvaritev, za vas nedostopno. Tudi, če ste tako napredni, da lahko potujete s tako hitrostjo in ste največji znanstvenik ter misleči filozof, boste ostali v istemu stanju, v nepoznavanju. Še vedno.

Le kako bi torej lahko preučevali Kṛṣṇo? Kṛṣṇa je namreč ustvaril vse to. Ne morete razumeti niti Kṛṣṇove stvaritve, le kako boste torej lahko razumeli Kṛṣṇo? To nikakor ni mogoče. To ni mogoče. Zato je za bhakte popolnost tako stanje uma kot ga imajo v Vṛndāvanu. Ne prizadevajo si, da bi razumeli Kṛṣṇo. Želijo brezpogojno ljubiti Kṛṣṇo. "Ker je Kṛṣṇa Bog, Ga ljubim..." Ne razmišljajo na tak način. Kṛṣṇa se v Vṛndāvanu ne predstavlja za Boga. Tam igra vlogo običajnega kravjega pastirčka. Občasno pa dokaže, da je Vsevišnja Božanska Osebnost. Toda za to se ne menijo. Izven Vṛndāvane pa...

Prav kot Kuntīdevī. Kuntīdevī ni prebivalka Vṛndāvana. Je prebivalka Hastināpure, ki je izven Vṛndāvana. Zunanji bhakte, bhakte, ki ne živijo v Vṛndāvanu, proučujejo veličino prebivalcev Vṛndāvana. Prebivalcev Vṛndāvana pa ne zanima, kako velik je Kṛṣṇa. To je razlika. Naša naloga je torej preprosto, da ljubimo Kṛṣṇo. Bolj kot ljubite Kṛṣṇo, bolj popolni postanete. Ni vam treba razumeti Kṛṣṇe Samega niti kako je ustvarjal. Vse to je omenjeno. Kṛṣṇa v Bhagavad-gīti razloži veliko stvari o Sebi. Ne prizadevajte si preveč, da bi razumeli Kṛṣṇo. To ni mogoče. Preprosto povečujte svojo brezpogojno ljubezen do Kṛṣṇe. To je popolnost življenja.

Najlepša hvala.

Bhakte: Hare Kṛṣṇa, jaya!