SL/Prabhupada 0929 - Tudi kopanje ni v navadi. Morda enkrat na teden730424 - Lecture SB 01.08.32 - Los Angeles

Prevod: "Nekateri pravijo, da se je Nerojeni rodil, ker je hotel proslaviti pobožne kralje; drugi pa pravijo, da se je rodil v zadovoljstvo kralja Yaduja, enega Tvojih najdražjih bhakt. Pojavljaš se v njegovi družini, tako kot se sandalovina pojavlja v hribovju Malaye."

Prabhupāda: Torej, obstajata dve Malayi. Malayski hrib in Malaya, ki je danes poznana kot Malezija. Včasih so na tem delu sveta, Maleziji, v gromozanskem obsegu gojili sandalovino. Pred 5.000 leti je bilo povpraševanje po sandalovini veliko. Vsak je namreč potreboval mazilo iz sandalovine. Indija je namreč tropska država. In to je zelo dobro mazilo. Še danes si tisti, ki imajo dovolj denarja, na zelo vroče dneve poletnega obdobja na svoje telo nanesejo mazilo iz sandalovine in ne čutijo nobene vročine. Hladi. Da.

To je bilo torej v navadi... To je še vedno v uporabi, a v zelo majhnem obsegu. Po kopanju bi si moral vsak premazati svoje telo z mazilom iz sandalovine. Tako je telo cel dan lepo, ohlajeno in mirno. To je torej bila kozmetika. Zdaj, v Kali-yugi... Temu se reče prasādhanam. Prav kot je v vsaki državi v navadi, da se po kopanju uredi lase, odišavi. V Indiji pa je bila navada, da se je po kopanju naneslo tilak, odšlo v sobo Božanstev, izkazalo spoštovanje, nato pa so prasādam, candana-prasādam, vzeli iz sobe Božanstev in ga uporabili. Temu se reče prasādhanam. Glede Kali-yuge je rečeno: snānam eva hi prasādhanam. Če se samo okopamo, imamo to že za prasādhanam. To je vse. Nič več kozmetike ali olja iz sandalovine ali dišav vrtnic ali rožne vode. S tem je konec. Snānam eva prasādhanam (SB 12.2.5). Že samo s kopanjem...

Ko sem bil v Indiji, torej na začetku... Kopanje je tam nekaj najbolj običajnega, saj se celo najrevnejši ljudje zgodaj zjutraj okopajo. Ko pa sem prišel v vašo državo, sem videl, da je celo kopanje nekaj težavnega. (smeh) Tudi kopanje ni v navadi. Morda enkrat na teden. V Indiji smo navajeni, da se okopamo trikrat na dan. V New Yorku pa sem videl, da nekateri hodijo v hiše svojih prijateljev, ker sami nimajo opreme za tuširanje. Odpravijo se torej k prijatelju. Mar ni tako? To sem videl. Kot je opisano, je eden od znakov Kali-yuge, da celo kopanje postane nekaj zelo težavnega. Snānam eva hi prasādhanam.

In: dākṣyaṁ kuṭumba-bharaṇam. Dākṣyam. Dākṣyam pomeni, kdor slovi zaradi svojih pobožnih dejavnosti. Imenuje se dākṣyam. Dākṣyam, beseda izvira iz dakṣe. Dakṣa pomeni strokovnjak. Torej: dākṣyaṁ kuṭumba-bharaṇam. Kdor v Kali-yugi lahko vzdržuje družino... Tu družino dojemate kot ženo in nekaj otrok - eden ali dva otroka. Temu pravijo družina. V Indiji pa se družine ne smatra tako. Družina pomeni razširjeno družino. Razširjeno družino: očeta, sinove, nečake, sestre, njihove može. Živijo skupaj. Temu se reče družina. V Kali-yugi pa bo celo vzdrževanje družine težavno. Če nekdo lahko vzdržuje svojo družino...

Ko sem bil v New Yorku, je prihajala neka starejša gospa. Torej, imela je odraslega sina. Vprašal sem jo torej: "Zakaj svojega sina ne spodbudiš k poroki?" "Da, lahko se poroči, če bo zmožen vzdrževati družino." Nisem vedel, da je tu vzdrževanje družine tako težavno. Nisem vedel tega. Vse to je torej opisano v Bhāgavatamu. Že če nekdo lahko vzdržuje družino, oh, je zelo slaven. "O, vzdržuje pet (?)." Če ima dekle moža, velja za veliko srečnico. Te stvari se torej dejansko dogajajo.