SL/Prabhupada 0930 - Rešite se tega materialnega stanja. Potem vas čaka pravo, večno življenje730423 - Lecture SB 01.08.31 - Los Angeles

Rešite se tega materialnega stanja. Potem vas čaka pravo, večno življenje Torej, kritiziranje ni naša naloga, toda posledice Kali-yuge so zelo, zelo resne in postale bodo vedno večje in večje. Trenutno Kali-yuga traja samo 5.000 let, celotno trajanje Kali-yuge pa je 400.000, 432.000 let, od katerih jih je preteklo samo 5.000. Po 5.000 letih smo že do vratu v težavah in bolj kot bo Kali-yuga napredovala, težje bo preživeti dan. Najboljše kar lahko storite je torej, da dosežete uspeh v zavesti Kṛṣṇe in se vrnete nazaj domov, nazaj k Bogu. To vas bo rešilo. V nasprotnem primeru, če se torej vrnemo nazaj, nas čakajo težave, težki časi. Bolj in bolj bomo morali trpeti.

Kṛṣṇa je torej tu opisan kot Aja. Ajo 'pi sann avyayātmā bhūtānām īśvaro 'pi san. To je rečeno v Bhagavad-gīti.. Ajo 'pi. "Sem nerojen." Da. Kṛṣṇa je nerojen. Tudi mi smo nerojeni. Razlika pa je, da smo se mi zapletli s tem materialnim telesom. Zato ne moremo obdržati svojega položaja nerojenega. Moramo se roditi, seliti iz enega telesa v drugega in nobenega zagotovila nimamo, kakšne vrste bo naslednje telo, ki ga bomo dobili. Morali pa ga bomo sprejeti.

Prav tako kot v tem življenju sprejemamo eno telo za drugim. Otrok zapusti svoje otroško telo in sprejme deško telo. Deček zapusti svoje deško telo in sprejme telo mladostnika. Prav tako moramo takrat, ko zapustimo telo starostnika, kot pove že zdravorazumski zaključek, sprejeti naslednje telo. Ponovno telo otroka. To je kot pri letnih časih. Po poletju nastopi pomlad, pravzaprav po pomladi nastopi poletje, po poletju jesen, na koncu pa je zima. Prav tako je po dnevu noč, po noči pa dan. Prav tako kot si sledijo ti cikli, mi menjamo eno telo za drugim. In zdravorazumski zaključek je, da bomo po menjavi tega telesa dobili drugo telo. Bhūtvā bhūtvā pralīyate (BG 8.19).

To je zelo logično in podprto v śāstrah, o tem pa govori tudi najvišja avtoriteta, Kṛṣṇa. Le zakaj torej ne bi sprejeli tega? Če ne sprejmete tega, gre za norost. Če mislite, da ni življenja po smrti, je to norost. Življenje se nadaljuje tudi po smrti. In ker že od nekdaj sprejemamo eno telo za drugim, si ne moremo zamisliti, da obstaja večno življenje. To je za nas težko.

Prav kot pri obolelemu človeku. Leži na postelji, kjer se prehranjuje, izloča blato in urin ter se ne more premakniti, uživa pa tudi zelo grenko zdravilo. Toliko neprijetnosti. Samo leži. Zato razmišlja o samomoru. "Oh, to življenje je povsem nevzdržno. Kar ubil se bom." V stanju obupa se tako včasih pojavi filozofija praznine, ki je sledi impersonalizem. Njen namen je, da bi vse stvari izničila. Življenje je namreč tako težavno, da včasih kdo celo naredi samomor, da bi se ga rešil, torej, rešil tega težavnega življenja v materialnemu obstoju. Filozofija praznine, impersonalizem, ima torej tak namen. Ne prenesejo torej srhljive misli na še eno življenje, ponovno prehranjevanje, spanje, delo. Mislijo namreč, da se lahko prehranjujejo in spijo samo, ko ležijo v postelji. To je vse. In trpijo. Ne morejo razmišljati drugače. Gre torej za negativen pristop, vse izničiti. To je filozofija praznine. Toda to v resnici ne drži. Resnica je, da ste v težavnemu materialnemu stanju. Rešite se tega materialnega stanja. Potem boste dosegli pravo življenje, večno življenje.