SL/Prabhupada 1016 - Bhagavatam pravi, da je izvor vsega čuteča zavest720200 - Lecture SB 01.01.01 - Los Angeles

Bhagavatam pravi, da je prvobitni izvor vsega čuteč. Zavesten. Glede na lastne želje sem si ustvaril to telo. Toda čeprav trdim, da gre za moje telo, ne vem, kako telo deluje. To mi je neznano. Postrižem si lase, ampak ne vem, kako ponovno zrastejo. Postrižem si nohte. Ne vem pa, kaj se dogaja znotraj, da tudi po tem, ko si postrižem nohte in lase, ti ponovno zrastejo. Niti ne vem... Jem in vem, da se zaužita hranljiva hrana, v mojem trebuhu preobrazi v različne vrste sokov, ki se nato razdelijo. To lahko razumem zaradi znanja zdravnikov ali znanja medicine, ampak kar zadeva mene, se ne zavedam, kako se hrana, ki jo zaužijem, vsrka v kri. Kako se kri prenaša po različnih delih mojega telesa, in potem spet dobim energijo. V resnici ne vem.

Vsevišnja Božanska Osebnost pa tako neposredno kot posredno ve, kako deluje ta materialna kozmična manifestacija. On ve vse. Kako vzhaja sonce. Kako vzhaja luna. Kako stabilni so oceani. Kako se ne razširijo na kopno. Ocean je ogromen - v sekundi lahko poplavi katerokoli mesto ali zemljo. Ampak tega ne naredi. Za tem je torej neko navodilo. Zato Bhāgavatam pravi, da je prvobitni izvor vsega čuteč. Zavest. Ki zavestno nadzira vse. "Anvayād itarataś cārtheṣv abhijñaḥ" (SB 1.1.1). 'Abhijñaḥ' pomeni popolnoma zavesten.

Zdaj se lahko postavi vprašanje, od kje je On dobil znanje? Je namreč izvor. Po naši predstavi namreč vsako živo bitje dobi znanje od drugih. Prav kot mi znanje dobivamo od svojega duhovnega učitelja. Moji učenci prejemajo znanje od mene, torej jim je tudi njihovo znanje nekdo dal. Ima nek vir. Ampak če je Vsevišnja Božanska Osebnost izvor, kako je dobil znanje o stvarjenju, vzdrževanju? Odgovor je "sva-rāṭ". Znanja ni dobil od nikogar. Je samozadosten, samo On, v znanju. To je narava Boga. Znanja Mu ni treba prejeti od nikogar višjega, ker nihče ne more biti višji od Boga. Niti enak Bogu. " Asamordhva". Nihče Mu ni enak. Nihče ni večji od Njega.

Imamo izkušnjo, da je bilo prvo živo bitje v tem univerzumu Gospod Brahma. Tudi on je dobil znanje brez kakršnekoli pomoči drugih, ker je bil... On je prvo živo bitje. Torej ni bilo nobenih drugih živih bitij, kako je potem dobil znanje? Ali to torej pomeni, da je prvotni izvor Gospod Brahma? Ljudje se morda sprašujejo tako, a Bhāgavatam pravi, da ni. Je izvorno bitje tega univerzuma, to je sicer res, ampak tudi on je ustvarjen. Kozmično stvarjenje je namreč ustvaril Bog, Vsevišnji. In po tem stvarjenju je bil ustvarjen Brahma. Torej je tudi on ustvarjeno bitje. Po kozmičnem stvarjenju. In ker Bog oziroma Vsevišnji Gospod... On je stvarnik, torej ni eno izmed ustvarjenih bitij. Ustvarja, ampak ni ustvarjen. Brahma pa je ustvarjen. Zatorej znanje dobiva od Vsevišnjega Stvarnika, ki pa je neodvisen.