SL/Prabhupada 1055 - Preverite, ali ste z izpolnjevanjem svojih dolžnosti zadovoljili Boga750522 - Conversation B - Melbourne

Prabhupāda: Napredek v znanju na kateremkoli področju je zelo dober. Ampak, kaj je cilj? Cilj je slaviti Vsevišnjega Gospoda. Vi ste na primer odvetnik. Pomagali ste nam v težkih časih. Zakaj? Ker ste želeli nadaljevati s slavljenjem Gospoda: "Ti ljudje delajo dobro. Le zakaj bi jih morali nadlegovati?" To pomeni, da ste pomagali pri slavljenju Gospoda. Torej ste kot odvetnik uspešni. Če kdorkoli pomaga temu gibanju v smislu: "Širijo zavest Krišne, zavest Boga. Morali bi jim pomagati v vseh ozirih," je to popolnost. Vse je potrebno, vendar pa bi moralo biti namenjeno poveličevanju Gospoda. Potem je popolno. Po drugi strani... (na stran:) Poišči ta verz:

ataḥ pumbhir dvija-śreṣṭhā
varṇāśrama-vibhāgaśaḥ
svanuṣṭhitasya dharmasya
saṁsiddhir hari-toṣaṇam
(SB 1.2.13)

Prav kot ste pomagali naši ustanovi v težkih okoliščinah. To pomeni, da ste zadovoljili Krišno. To je vaš uspeh. Moji bhakte so v težavah. Potrebujejo nekakšno pravno pomoč. In kot odvetnik ste jim pomagali, torej ste zadovoljili Krišno, Boga. To je cilj življenja. Pa naj delamo na kateremkoli področju - kot odvetnik, poslovnež, učenjak, filozof, znanstvenik, ekonomist... Potrebnih je toliko stvari. Ni pomembno. Morate pa preveriti, če ste uspešni. In kaj je merilo uspeha? Merilo uspeha je, ali smo zadovoljili Boga. (na stran:) Preberi to. Ataḥ pumbhir dvija-śreṣṭhāḥ...

Śrutakīrti: Ataḥ...

Prabhupāda: Pumbhir.

Śrutakīrti: Ataḥ pumbhir dvija-śreṣṭhāḥ.

Prabhupāda: Hmm. Najdi ta verz.

Śrutakīrti:

ataḥ pumbhir dvija-śreṣṭhā
varṇāśrama-vibhāgaśaḥ
svanuṣṭhitasya dharmasya
saṁsiddhir hari-toṣaṇam
(SB 1.2.13)

"O najboljši med dvakrat rojenimi, tako lahko zaključimo, da je najvišja popolnost v opravljanju človekovih dolžnosti, predpisanih za njegovo opravilo v skladu s kastno razdelitvijo in življenjskimi redovi, zadovoljiti Božansko Osebnost."

Prabhupāda: To je to. To bi moralo biti... "Kakršenkoli je moj poklic, moje naloge, moji talenti, moje sposobnosti..." - imamo različne vrste - "ali sem zadovoljil Gospoda?" To je potem uspeh. Če ste s svojim poklicem zadovoljili Boga - ste sicer v drugi obleki, a to ni pomembno. Ste tako dobri kot tisti, ki ves čas služijo Boga. Tudi njihova naloga je namreč, da zadovoljijo Boga. Če ste torej zadovoljili Boga, četudi z izvajanjem vašega zakona, ste tako dobri kot svetniki. To bi moral biti cilj: "Ali sem s svojo službeno ali stanovsko dolžnostjo zadovoljil Gospoda?" To je merilo. Ljudje naj to sprejmejo. Ne pravimo: "Zamenjajte svoj položaj. Postanite sannyāsī ali pa se odpovejte svojemu poklicu in postanite obritoglavci." Ne, ne pravimo tega. (smeh) Taki smo po naravi. (smeh) To je torej zavest Krišne: ostanite na svojem položaju, ampak preverite, če ste z izpolnjevanjem svojih dolžnosti zadovoljili Boga. Potem bo vse v redu.