SV/Prabhupada 0050 - De vet inte vad som är deras nästa liv



Lecture on BG 16.5 -- Calcutta, February 23, 1972

Naturen, på order av Kṛṣṇa, ger möjligheter för oss, ger möjlighet för oss att komma ut ur intrasslandet av födelse och död: Janma-mṛtyu-Jara-vyādhi duḥkha-doṣānudarśanam (BG 13.9). Man bör vara intelligent för att kunna se svårigheterna i dessa fyra fall av livet: janma-mṛtyu-jarā-vyādhi. Det är hela det Vediska systemet - hur man kommer ut från dessa bojor. Men de har gett möjligheten att "Du gör det, du gör det, du gör det" så reglerat liv, så att i slutändan han kan komma ut.

Därför sade Bhagavān, daivī sampad vimokṣāya (BG 16.5). Om du utvecklar daivī sampat, dessa egenskaper, som beskrivs - ahiṁsā, sattva-saṁśuddhiḥ, ahiṁsā, så många saker - då får du, vimokṣāya. Tyvärr, den moderna civilisationen, de vet inte vad som är vimokṣāya. De är så blinda. De vet inte att det finns en position som kallas vimokṣāya. De vet inte. De vet inte vad som är nästa liv. Det finns inget utbildningssystem. Jag reser över hela världen. Det finns inte en enda institution som är avsedd för att ge utbildning om själavandringen, hur man kan få ett bättre liv. Men de tror inte. De har ingen kunskap. Det är āsurī sampat. Det kommer att beskrivas här: pravṛttiṁ ca nivṛttiṁ ca janā na vidur āsurāḥ. Pravṛttim. Pravṛttim innebär attraktion, eller tillgivenhet. I vilken typ av aktiviteter vi bör vara fästa, och vilken typ av verksamhet vi skall avstå, att asuras, de vet inte. Pravṛttiṁ ca nivṛttiṁ ca.

pravṛttiṁ ca nivṛttiṁ ca
janā na vidur āsuraḥ
na śaucaṁ nāpi cācāro
na satyaṁ teṣu vidyate
(BG 16.7)


Dessa är asuras. De vet inte hur deras liv ska riktas, i vilken riktning. Det kallas pravṛtti. Och vilken typ av liv de bör ta bort, ge upp, nivṛtti. Pravṛttis tu jīvātmana. Det är en annan. Bhunam. Nivṛttis tu mahāphalām. Hela śāstra, hela Vediska inriktningen är för pravṛtti-nirvṛtti. De tränas gradvis . Precis som Loke vyavāyāmiṣa-madya-sevā nityā sujantoḥ En levande varelse har fått en naturlig fallenhet för vyavāya, sexliv; och madya sevāḥ, intoxikation; āmiṣa sevāḥ, och köttätande. En naturlig instinkt finns. Men asuras de försöker inte stoppa det. De vill öka det. Det är asura livet. Jag har fått någon sjukdom. Om jag vill bota det, läkaren ger mig då några recept som "Du inte vill ta." Precis som patienter med diabetes. Han är förbjuden att "Ta inte socker, ta inte stärkelse." Nivṛtti. På liknande sätt śāstra ger oss riktning att du borde acceptera dessa saker och du bör inte acceptera dessa saker, śāstra. Precis som i vårt sällskap, vi har plockat upp den viktigaste nivṛtti och pravṛtti. Den pravṛtti... Vi instruerar våra elever, "Inget otillåtet sexliv, inget köttätande, ingen āmiṣa-seva." Āmiṣa-sevā nityā sujantoḥ. Men śāstra säger att om du kan ge upp, nivṛttis tu mahāphalām, då blir ditt liv framgångsrikt. Men vi är inte beredda. Om vi inte är beredda att acceptera pravṛttis och inte acceptera nivṛttis, då måste man veta att man är en asura. Krishna säger här, pravṛttiṁ ca nivṛttiṁ ca Jana na vidur āsurāḥ (BG 16.7). De gör inte... "Åh, vad är det?" De säger, även de stora, stora swamīs kommer att säga, "Åh, vad är det för fel? Du kan äta vad som helst. Det spelar ingen roll. Du kan göra vad som helst. Du ger mig bara betalning, och jag ger dig något speciellt mantra." Dessa saker pågår.