SV/Prabhupada 0187 - Stanna alltid i det starka ljuset

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

Stanna alltid i det starka ljuset
- Prabhupāda 0187


Lecture on SB 2.8.7 -- Los Angeles, February 10, 1975

Så denna okunnighet pågår. Därför för framtida vägledning Parīkṣit Mahārāja frågade denna fråga, att "Hur fick den levande varelsen den här kroppen, materiella kroppen? Oavsett om det är automatiskt, utan någon orsak, eller med anledning? " Men med anledning ... kommer det att förklaras. Jag är inte... När orsaken är där ... Precis som om du blir smittad av någon sjukdom, automatiskt du lider av sjukdomen. Det kommer automatiskt. Det är automatiskt. Men att du blir smittad, det är orsaken. Så om du är försiktig med att inte bli smittad, då kan orsaken till en lägre födelse eller lidande undvikas. Därför har vi startat detta samfund, samfund. Samfundet innebär att du här får anledning till att höja dig. Precis som det finns så många samhällen, lika klass av män. "Fåglar av samma fjädrar flockas tillsammans." Så här är ett samhälle. Vem kommer att flockas här? Vem kommer hit? Eftersom detta samfund är avsett för frigörelse ... Människor lider så mycket på grund av materiellt betingade livsvillkor. Ingen är nöjd. Det är ett faktum. Men eftersom de är i okunnighet, de accepterar olycka som lycka. Detta kallas māyā. Detta kallas māyā.

Yan maithunādi-gṛhamedhi-sukhaṁ hi tuccham (SB 7.9.45). Denna māyā är mycket manifesterad i sexliv. De accepterar att sexliv är mycket trevligt, men efter det, det finns så många trångmål. Laglig eller olaglig, det spelar ingen roll. Lagliga trångmål eller olagliga trångmål, men det är nöd. Var och en av oss, vi vet. Därför, allt ... För att göra det bästa av en dålig affär. Vi har fått denna materiella kropp. Orsaken var där. Orsaken var där eftersom vi ville njuta och tyckte inte om att tjäna Kṛṣṇa. Detta är orsaken. Kṛṣṇa-bahirmukha hañā bhoga vāñchā kare. Vi tjänar Kṛṣṇa. Det är vår, jag menar att säga, plats, konstitutionella ställning, för att tjäna Kṛṣṇa, men ibland önskar vi: "Varför ska jag tjäna Kṛṣṇa Varför ska jag tjäna den andlige mästaren? jag ska njuta jag ska ha?.." Men den njutningen var där genom att tjäna Kṛṣṇa, men han ville bli njutare oberoende av Kṛṣṇa. Det är orsaken till att vi faller ner. Med Kṛṣṇa, kan du njuta mycket fint. Ni har sett bilden, hur gopis fint dansar med Kṛṣṇa, koherdepojkarna spelar, njuter. Med Kṛṣṇa, det är din verkliga njutning. Men utan Kṛṣṇa när du vill njuta, det är māyā.. Det är māyā..

Så māyā. är alltid där, och vi är ... Eftersom om det inte finns mörker, kan du inte uppskatta ljusets kvalite; därför har Kṛṣṇa skapat mörker, māyā också, så att du kan uppskatta vad är ljuset. Två saker krävs. Utan ljuset, kan mörkret inte uppskattas, och mörker ... Utan mörker, kan ljuset inte uppskattas. De två sakerna finns, sida vid sida. Precis som det finns solljus, och här är skugga, sida vid sida. Du kan stanna kvar i skuggan; du kan vara i solen. Det är ditt val. Om vi ​​förblir i mörkret, då är vårt liv olyckligt, och om vi förblir i ljus, ljuset ... Därför Vediska litteraturen instruerar oss, tamasi mā: "Var inte kvar i mörkret." Jyotir gama: "Gå till ljuset." Så detta försök, Kṛṣṇamedvetna rörelsen, är ett försök att föra människor från mörker till ljus. Så missbruka inte denna möjlighet. På ett eller annat sätt, har du kommit i kontakt med denna rörelse. Använd den korrekt. Gå inte till mörkret. Förblir alltid i det starka ljuset.

Tack så mycket.