SV/Prabhupada 0554 - I mitten av Stilla Havet av denna Mayika värld

From Vanipedia
Jump to: navigation, search

I mitten av Stilla Havet av denna Mayika värld
- Prabhupāda 0554


Lecture on BG 2.62-72 -- Los Angeles, December 19, 1968

Tamāla Kṛṣṇa: 67: "Som en båt i vattnet sopas bort av en stark vind, Även hos en vars sinne är fast kan bära bort en mans intelligens. "

Prabhupāda: Ja. Om du ... Antag på Stilla havet du är på en båt eller på ett fint säte, men om du inte har någon kontroll, en våg i Stilla havet kan omedelbart ta dig till botten av havet. Så detta krävs. Vi är mitt i Stilla havet av denna māyika värld. Saṁsāra-samudra. Det kallas samudra. Så när som helst vår båt kan vara upp och ned om vi inte har någon kontrollerande makt. Ja.

Tamāla Kṛṣṇa: 68: "Därför, O mäktigt beväpnade, en vars sinnen hindras från sina objekt har verkligen en stadig intelligens. "

Prabhupāda: Ja. En vars sinnen begränsas ... Detta människoliv är avsett för att tygla sinnena. Tapaḥ. Detta kallas tapasya, botgöring. Anta att jag är van vid en viss typ av sinnesnjutning. Nu tar jag till Kṛṣṇamedvetande. Min andlige mästare eller skriften säger: "Gör inte detta." Så i början, kan jag känna en viss olägenhet, men om du kan tolerera det, är det tapasya. Det är tapasya. Tapasya betyder att jag känner mig lite obekväm, kroppsligt, men jag tolererar. Det kallas tapasya. Och denna mänskliga livsform är avsedd för denna tapasya. Inte så att eftersom mina sinnen kräver denna tillfredsställelse, jag ska genast erbjuda. Nej. Jag ska träna mig på ett sådant sätt att mina sinnen kan kräva, "Min bäste herre, ge mig denna möjlighet," Jag kommer att säga, "Nej, du kan inte ha." Detta kallas gosvāmī eller svāmī. I nuläget, alla, vi är, Vi har gjort vår svāmī eller behärskar sinnena, och när du faktiskt blir herre över sinnena, då är du svāmī eller gosvāmī. Detta är innebörden av svāmī och gosvāmī. Det är inte klädnaden. En som har kraften att kontrollera, en som inte dikteras av sinnena, en som inte är en tjänare av sinnena. Min tunga dikterar, "Ta mig till den restaurangen och äta biffar." Vad är det stek? Biffar?

Lärjunge: Biff.

Prabhupāda: Steak? Hur stavas det?

Hängivne: S-t-e-a-k.

Prabhupada: Så hur som helst ... Eller en stekt kyckling. Ja. Så tungan dikterar mig. Men om du kan kontrollera din tunga, "Nej Jag ska ge dig sweetballs. Gå inte dit "(Skratt) Då kommer du att bli herre över sinnena. Du ser? De andra försöker att "Gå inte dit" bara. Det är omöjligt. Tungan måste ha något fint. Annars är det inte möjligt. Det är konstgjort. Om tungan, om du ger honom något finare än denna stekta kyckling eller stek eller det ena eller andra, kommer det att upphöra. Det är policy. Vår policy är att. Vi kan ge det, vad som kallas, kasein stekt med ris. Hur fint det är. Han glömmer köttätande. Så det här är policyn, Kṛṣṇamedvetande. Alla sinnen ska tillföras något. Inte stoppa det artificiellt. Det är inte möjligt. Det är inte möjligt. Andra, de helt enkelt försöker artificiellt att stoppa funktionen av sinnena. Nej, det är inte möjligt.