NL/Prabhupada 1072 - Verlaat de materiële wereld en krijg je eeuwige leven in het eeuwige koninkrijk



660219-20 - Lecture BG Introduction - New York

Door Zijn grondeloze genade laat de Heer Zich zien in Zijn Śyāmasundara-rūpa. Helaas bespotten de mensen met mindere intelligentie Hem, avajānanti māṁ mūḍhā (BG 9.11). Omdat de Heer als één van ons komt en met ons speelt als een mens, daarom hoeven we niet te denken dat de Heer één van ons is. Het is in Zijn almacht dat Hij Zich met Zijn echte vorm aan ons laat zien, en Zijn spel en vermaak laat zien als het prototype van Zijn verblijfplaats.

Dus die verblijfplaats van de Heer, er zijn ook talloze planeten in de brahma-jyotir. Net zoals we ontelbare planeten hebben die op de zonnestralen drijven. Net zo zijn er in de brahma-jyotir die uitstraalt van de verblijfplaats van de Allerhoogste Heer, Kṛṣṇaloka, Goloka, ānanda-cinmaya-rasa-pratibhāvitābhis (BS 5.37), al die planeten zijn spirituele planeten. Ze zijn ānanda-cinmaya, het zijn geen materiële planeten.

Dus de Heer zegt;

na tad bhāsayate sūryo
na śaśāṅko na pāvakaḥ
yad gatvā na nivartante
tad dhāma paramaṁ mama

(BG 15.6)

Nu, iedereen die de spirituele hemel kan bereiken hoeft niet weer terug te komen naar de materiële hemel.

Zolang we in de materiële hemel zijn, wat te zeggen van de maan te bereiken ... De maan is natuurlijk de dichtstbijzijnde planeet, maar zelfs als we naar de hoogste planeet gaan, die Brahmaloka heet, ook daar hebben we dezelfde ellende van het materiële leven; geboorte, dood, ouderdom en ziekte. Geen enkele planeet in het materiële universum is vrij van de vier principes van het materiële bestaan. Daarom zegt de Heer in de Bhagavad-gītā; ābrahma-bhuvanāl lokāḥ punar āvartino 'rjuna (BG 8.16).

De levende wezens reizen van de ene planeet naar de andere. Het is niet zo dat we gewoon naar andere planeten kunnen gaan met een mechanische regeling als de sputnik. Voor iemand die verlangt om naar een andere planeet te gaan is er een manier. Yānti deva-vratā devān pitṟn yānti pitṛ-vratāḥ (BG 9.25). Als iemand naar een andere planeet wil gaan, bijvoorbeeld naar de maan, dan hoef je dat niet met de sputnik te proberen. De Bhagavad-gītā leert ons; yānti deva-vratā devān. De maan of de zon of de planeten boven deze Bhūloka, die worden Svargaloka genoemd. Bhūloka, Bhuvarloka, Svargaloka. Er zijn verschillende niveaus van planeten. Dus Devaloka, zo staan ze bekend. De Bhagavad-gītā geeft een heel eenvoudige methode om naar de hogere planeten, Devaloka, te gaan. Yānti deva-vratā devān. Yānti deva-vratā devān. Deva-vratā, als we de manier volgen om een bepaalde halfgod te aanbidden dan kunnen we ook naar die bepaalde planeet gaan. We kunnen zelfs naar de zon gaan, we kunnen naar de maan gaan, we kunnen naar een hemelse planeet gaan, maar de Bhagavad-gītā adviseert om niet naar een van de planeten in de materiële wereld te gaan want zelfs al gaan we naar Brahmaloka, de hoogste planeet, die volgens de moderne wetenschapper te bereiken is door 40.000 jaar met een sputnik te reizen. Het is niet mogelijk om 40.000 jaar te leven en de hoogste planeet van dit materiële universum te bereiken. Maar als iemand zijn leven wijdt aan de verering van die bepaalde halfgod dan kan hij die bepaalde planeet bereiken, zoals het in de Bhagavad-gītā staat; yānti deva-vratā devān pitṟn yānti pitṛ-vratāḥ (BG 9.25). Net zo is er Pitṛloka.

Net zo, iemand die graag de allerhoogste planeet wil bereiken ... De allerhoogste planeet betekent Kṛṣṇaloka. In de spirituele hemel zijn ontelbare planeten, sanātana planeten, eeuwige planeten die nooit vernietigd worden. Maar uit al die spirituele planeten is er één planeet, de oorspronkelijke planeet die Goloka Vṛndāvana heet.

Dus deze informatie staat in de Bhagavad-gītā en wij krijgen de kans om deze materiële wereld te verlaten en ons eeuwige leven te krijgen in het eeuwige koninkrijk.