HR/Prabhupada 1067 - "Bhagavad-gitu" moramo prihvatiti kakva je - bez ličnih tumačenja, bez izmjena

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 1066
Sljedeća stranica - Video 1068 Go-next.png

We Must Accept the Bhagavad-gita Without Interpretation, Without any Cutting - Prabhupāda 1067


660219-20 - Lecture BG Introduction - New York

Postoje sve mogućnosti za male kompletne jedinice, tj. živa bića - da shvate Potpunog Boga ... Svaki osjećaj nepotpunosti, nesavršenosti koji iskusimo - dolazi usled nepotpunoga znanja o Potpunom Bogu. "Bhagavad-gita" je dakle kompletno znanje i Vjedska mudrost.

Cjelokupno Vjedsko znanje je nepogrešivo ... Postoje mnogi primjeri o načinu na koji prihvaćamo Vjedsko znanje kao nepogrešivo. Uzmimo na primjer Hindustance ... ... i način na koji oni prihvaćaju Vjedsko znanje kao - potpuno ; evo jednoga bezznačajnoga primjera ... Recimo, kravlja balega ; kravlja balega je životinjski izmet ... Prema 'smriti', ili Vjedskoj mudrosti ... ... ako neko dodirne životinjski izmet - mora se okupati da bi se pročistio. Međutim, u Vjedskim spisima kravlja balega se vodi kao čista supstanca. Ustvari, prljavo mjesto i nečiste stvari bivaju pročišćene u dodiru sa kravljom balegom. E, sad, ako se osoba raspravlja, 'kako to da se na jednom mjestu tvrdi da je izmet životinje nečist ...?' ... 'a na drugom mjestu je rečeno da je kravlja balega - koja je također životinjski izmet - čista? zar to nije kontradiktorno...?' Doista, to može zvučati kontradiktorno ... ... ali zato što je to Vjedska naredba - mi je prihvaćamo iz praktičnih razloga. I takovim prihvaćanjem sigurno ne činimo grešku. Moderna znanost je otkrila, točnije moderni hemičari kao Dr. Lal Mohan Gosal ... ... koji je analizirao kravlju balegu i utvrdio ... ... da je ona mješavina svih antiseptičnih svojstava. On je iz radoznalosti također analizirao vodu reke Ganđes i došao do istoga zaključka. Moje mišljenje je dakle da je Vjedsko znanje potpuno - jer je iznad svih sumnji i grešaka. "Bhagavad-gita" je esencija cjelokupnog Vjedskog znanja. To će reći da je Vjedsko znanje nepogrešivo, nepromašivo.

Vjedsko znanje stiže putem savršenog učeničkog nasljeđa. To znači da Vedsko znanje nije proizvod nekog istraživačkog rada. Naš istraživački rad je nesavršen, jer mi sve ispitujemo nesavršenim čulima. Usled toga, rezultat našeg istraživanja je nesavršen, jer kao takav - ne može biti savršen. Mi stoga trebamo prihvatiti to perfektno znanje. To savršeno znanje dolazi - kao što je objašnjeno u "Bhagavad-giti" - putem ... ..."evam parampara-praptam imam rađaršajo viduha" (BG 4.2, "Ova vrhunska nauka je primljena kroz neprekinuti lanac učenika, i sveti kraljevi su je shvatili na taj način..."). Mi moramo da primimo znanje iz propisnoga izvora, u neprekinutom nizu duhovnih učitelja, počevši od Svevišnjeg Gospoda, lično. Znači, "Bhagavad-gitu" je izrekao Vrhovni Gospod Bog lično, dok je Arđuna bio - da tako kažem ... ... učenik koji je prihvatio lekcije "Bhagavad-gite" ... ... koji je prihvatio cijelu priču kakva je, bez izbacivanja dijelova, bez izmjena. Nije dozvoljeno da jednu sekciju "Bhagavad-gite" prihvatimo, a drugu da - odbacimo. To nije prihvatljivo. Mi moramo primiti "Bhagavad-gitu" kakva zapravo je, bez ličnih interpretacija, bez izmjena ... ... bez našeg kapricioznog, ćudljivog tumačenja "Gitinih" subjekata ... ... jer "Gita" treba da se uzme kao najviša perfekcija Vjedskog znanja. To Vjedsko znanje je primljeno iz transcendentalnih izvora, jer je prva riječ izgovorena lično od strane Svevišnjeg Boga. Riječi koje je izgovorio Gospod Bog se nazivaju 'apaurušeja' ... ... što znači da te riječi nije izrekla osoba iz smrtnog svijeta, osoba inficirana sa četiri principa nesavršenosti. Živo biće iz ovoga neduhovnog, materijalnog svijeta je pod utjecajem četiri principa nesavršenog življenja ... ... i ti principi su : 1. sigurno će počiniti grešku ... ... 2. sigurno će u izvjesnim trenucima potpasti pod iluziju ... ... 3. sigurno će pokušati prevariti druge ... ... i 4. živo biće je je opremljeno nesavršenim čulima. Usljed ta četiri principa nesavršenosti ... ... osoba nije u stanju prenijeti savršenu informaciju o sve-prožimajućem (Božanskom) znanju. Vjedsko znanje nije od te nesavršene vrste. Vjedsko znanje je prvobitno bilo saopćeno u srcu Brahme, prvoga stvorenog živog bića ... ... i Brahma je to znanje potom prenio svojim sinovima i učenicima ... ... točno tako kako ga je on čuo od Svevišnjeg Boga.