HU/Prabhupada 0186 - Isten, Isten. Ahogy az arany is arany

From Vanipedia


Isten, Isten. Ahogy az arany is arany -
Prabhupāda 0186


Lecture on BG 7.1 -- Fiji, May 24, 1975

Tehát mindegy, hogy Fidzsin vagy Angliában vagyunk, bárhol lehetünk, mert mindennek Krisna a tulajdonosa. „Én vagyok minden bolygó és félisten Legfelsőbb Ura!” (Bg. 5.29.) Tehát Fidzsi a három világ egy parányi része. Ha tehát Ő minden bolygó tulajdonosa, akkor Fidzsi is az Övé. Ehhez nem férhet kétség. Ha ti, Fidzsi lakói elfogadjátok a Krisna-tudatot, akkor az életetek tökéletes. Az a tökéletes élet. Ne térjetek el Krisna utasításától. Bhagaván személyesen mondja el (bhagaván uvácsa). Fogadjátok meg! A Bhagavad-gítában a világ összes problémájára megtaláljátok a megoldást. Bármilyen problémát hoztok is fel, ott a megoldás. Feltéve, ha megfogadjátok.

Manapság rengetegen éhínséggel küzdenek. A Bhagavad-gítában megtalálható a megoldás. Krisna kijelenti: annád bhavanti bhútáni (Bg. 3.14.). Bhútáni. Minden élőlény, az állatok is és az emberek is békésen élhetnek, aggodalmaktól mentesen, amennyiben elegendő gabonát kapnak. Nos, mi az ellenvetésetek? Ez a megoldás. Krisna azt mondja: annád bhavanti bhútáni. Ez nem utópisztikus. Ez valóban működik. Csupán elegendő ehető gabonára van szükség az állatok és az emberek etetéséhez, azután máris mindenki békés lesz. Ha az emberek éhesek, ingerlékenyek lesznek. Ezért először meg kell őket etetni. Ez Krisna parancsa. Talán lehetetlent kér? Megvalósíthatatlant? Dehogy. Termelj több ételt és oszd szét! Rengeteg földünk van, de nem élelmet termelünk rajta. Vagyis termelünk, alkatrészeket és autógumikat gyártunk nagy buzgalommal. Akkor mostantól autógumikat egyél. Krisna inkább azt mondja: „Termelj annát [gabonát]!” Akkor nem éhezik majd senki. „Mindenki teste gabonaféléken él, melyek az esőből származnak.” (Bg. 3.14.) De anna (gabona) ott terem, ahol elegendő eső esik. A gabonafélék az esőből származnak. „Az eső a jadnya [áldozat] végzéséből ered.” (Bg. 3.14.) És ha jadnyát (áldozatot) mutatsz be, akkor rendszeresen esni fog az eső. Ez így működik… Csakhogy senkit nem érdekel a jadnya és az étkezési gabona. És ha nyomorba taszítod magad, az nem Isten hibája, hanem a te hibád.

Merüljön fel bármilyen kérdés - társadalmi, politikai, filozófiai, vallási, bármilyen -, megvan rá a megoldás. Mint ahogy Indiában épp a kasztrendszerrel küzdenek. Sokan támogatják a kasztrendszert, sokan pedig ellenzik. De Krisna tudja mi a megoldás. Nem az a kérdés, hogy támogatni vagy nem támogatni. A kasztrendszert tulajdonságok alapján kell meghatározni. Csátur-varnjam maja szristam guna-karma (Bg. 4.13.) Sehol nem mondja, hogy „születés szerint”. A Srímad-Bhágavatam is alátámasztja:

yasya yal lakṣaṇaṁ proktaṁ
puṁso varṇābhivyañjakam
yad anyatrāpi dṛśyeta
tat tenaiva vinirdiśet
(Bhág. 7.11.35)
„Ha valakin egy bráhmana, ksatrija, vaisja vagy súdra jellemvonásai mutatkoznak meg a korábbi leírásoknak megfelelően, akkor az osztályozásnak e jellemzői szerint kell besorolnunk őt, még akkor is, ha egy másik kasztban született.”

Ez a bölcs Nárada világos utasítása.

Tehát minden pontosan megtalálható a védikus irodalomban, és ha megfogadjuk… A Krisna-tudatú mozgalom erre az elvre próbálja megtanítani az embereket. Nem találunk ki semmit. Az nem a mi dolgunk. Mert tudjuk, hogy tökéletlenek vagyunk. Még ha valami újat találnánk is ki, az sem lenne tökéletes. Feltételekhez kötött életünkben négy hiányossággal rendelkezünk: hibákat követünk el, illúzióba kerülünk, becsapunk másokat és az érzékszerveink nem tökéletesek. Hogyan kaphatnánk tökéletes tudást egy olyan személytől, aki ezekkel a hiányosságokkal bír? Tudást ezért a Legfelsőbb Úrtól kell kapnunk, Őrá nincsenek hatással ezek a hibák (mukta-purusa). Az tökéletes tudás.

Így hát arra kérünk benneteket, hogy a Bhagavad-gítából tanuljatok, és cselekedjetek aszerint. Nem számít, hogy ki vagy. Bhagaván mindenki számára ugyanaz. Isten, Isten. Ahogy az arany is arany. Ha egy hindu aranyat munkál meg, az nem válik hindu arannyá. Vagy ha az aranyat egy keresztény munkálja meg, az nem válik keresztény arannyá. Az arany, arany marad. Hasonlóképp a dharma is egy. Egy vallás van. Nem lehet külön hindu vallás, iszlám vallás, keresztény vallás. Azok mesterségesek. Csakúgy, mint a „hindu arany” és a „muszlim arany”. Az nem lehetséges. Az arany, arany marad. A vallással hasonló a helyzet. A vallás az Isten által elrendelt törvényt jelenti. Ez a vallás. Dharmam tu száksád bhagavat-pranítam / na vai vidur … dévatáh … manusjáh (Bhág. 6.3.19). Valahogy így van… Épp nem jut eszembe… Ez a dharma… A dharma elve vagy vallási rendszer azt jelenti, hogy Isten rendelte el. Tehát Isten egy; ezért a dharmának vagy vallási rendszernek is egynek kell lennie. Nem lehet belőle kettő.