HU/Prabhupada 1016 - A Bhāgavatam kijelenti, hogy minden eredeti forrása egy érző, tudatos lény

From Vanipedia


A Bhāgavatam kijelenti, hogy minden eredeti forrása egy érző, tudatos lény
- Prabhupāda 1016


720200 - Lecture SB 01.01.01 - Los Angeles

A vágyaimnak megfelelően hoztam létre ezt a testet. Habár azt állítom, hogy az én testem, nem tudom, hogyan működik. Ez ismeretlen a számomra. Levágom a hajam, de nem tudom hogyan nő újra. Levágom a körmöm. De nem tudom, milyen folyamatok történnek belül, hogy azután, miután levágom a körmöm és a hajam, azok újranőnek. Ezt sem tudom… Eszem, ezt tudom, mivel valami kézzel fogható dolgot eszem, ami a gyomromban különböző váladékokká alakul át, és a váladék szétáramlik. Ezt egy gyakorló orvostól vagy az orvostudománytól tudom, de ami engem illet, nem tudom hogyan alakul át vérré az általam elfogyasztott étel. Hogyan jut el a vér a testem különböző részeibe, aztán hogyan nyerek újra energiát. Valójában nem tudom.

De az Istenség Legfelsőbb Személyisége közvetve és közvetlenül, mindkét módon tudja, hogyan működik ez a kozmikus megnyilvánulás. Ő mindent tud. Hogyan kel fel a Nap. Hogyan kel fel a Hold. Hogyan áramlanak az óceánok. Nem önti el a szárazföldet. Egy ekkora hatalmas óceán azonnal, egy másodperc alatt eláraszthatja bármelyik várost vagy földrészt. De nem teszi ezt. Tehát létezik egy irányítás. Ezért a Bhāgavatam kijelenti, hogy minden eredeti forrása egy érző lény. Tudatos. És mindent tudatosan irányít. Anvayād itarataś cārtheṣv abhijñaḥ (SB 1.1.1). Az abhijñaḥ azt jelenti, hogy teljesen tudatos.

Felmerülhet a következő kérdés, hogy Ő honnan kapta a tudást? Ő a forrás. Mivel van egy olyan elképzelésünk, hogy minden élőlény másoktól kapja a tudását. Mint ahogyan mi is a lelki tanítómesterünktől kaptuk a tudásunkat. A tanítványaim tőlem kapják a tudást, az ő tudásukat szintén valaki más kapja meg. És ennek van egy forrása. De ha az Istenség Legfelsőbb Személyisége a forrás, akkor Ő hogyan szerezte a teremtésről és a fenntartásról szóló tudást? A válasz a sva-rāṭ. Senkitől nem kapta a tudást. Ő a tudás tekintetében is önellátó. Ilyen Isten természete. Neki nincs szüksége arra, hogy egy feljebbvalótól kapjon tudást, mert senki sem lehet Istennél különb. Sem egyenlő Istennel. Asamordhva. Senki nem egyenlő Vele. Senki sem hatalmasabb Nála.

Megtudtuk, hogy ebben az univerzumban az Úr Brahma az első élőlény. Tehát ő is más segítsége nélkül szerezte a tudását, mert… Ő az első élőlény. Tehát nem volt más teremtmény, akkor hogyan szerzett tudást? Ez azt jelenti, hogy az Úr Brahma az eredeti forrás? Lehet, hogy az emberek ezt megkérdezik, de a Bhāgavatam azt mondja, hogy nem. Ő ennek az univerzumnak az eredeti teremtménye, ez igaz, de ő is egy teremtett lény. Mivel a kozmikus megnyilvánulást Isten, a Legfelsőbb teremtette. És ezután a teremtés után lett Brahma teremtve. Ezért ő is egy teremtett lény, aki a kozmikus megnyilvánulás után jött világra. És mivel Isten, vagy a Legfelsőbb Úr… Ő a teremtő, Ő tehát nem a teremtett lények egyike. Ő teremt, de Őt nem teremtette senki. Brahmát viszont igen. Ezért ő a tudását a Legfelsőbb Teremtőtől kapja, aki független.