HU/Prabhupada 0883 - Ne pazarold az időd arra, hogy hogyan oldd meg a gazdasági problémáidat

From Vanipedia


Ne pazarold az időd arra, hogy hogyan oldd meg a gazdasági problémáidat
- Prabhupāda 0883


Lecture on SB 1.8.21 -- New York, April 13, 1973

Kṛṣṇa szereti, ha a bhaktája az apja és az anyja. Itt az anyagi világban a Legfelsőbbel, mint az apánkkal próbálunk kapcsolatba kerülni, de Kṛṣṇa fiúvá akar válni. Ezért nanda-gopa. (SB 1.8.21) Örömét leli abban, ha egy bhaktája fia lehet. A közönséges emberek Istent akarják az atyának, de ez nem igazán teszi elégedetté Kṛṣṇát. Az atya azt jelenti, apává válni azt jelenti állandó kellemetlenséget jelent, „Add nekem ezt, add nekem azt, add nekem ezt!” Értitek. Természetesen Kṛṣṇa mérhetetlen energiával rendelkezik, hogy ellásson. Eko yo bahūnāṁ vidadhāti kāmān. Mindenkit a kívánságuknak megfelelően tud ellátni. Ad enni az elefántnak. És ad enni a hangyának is. Miért ne adna az embereknek? De ezek a gazemberek nem tudják. Éjjel-nappal dolgoznak, mint a szamarak, hogy megkeressék a kenyérre valót. És amikor templomba mennek, akkor szintén ezt csinálják, „Adj nekünk kenyeret!” Csak kenyér problémájuk van. Ez minden. Habár az élőlény a leggazdagabb személy fia, mégis kenyér-problémát csinált magának. Ezt nevezik tudatlanságnak. Azt gondolják, „Ha nem oldom meg a kenyér-problémámat, ha nem vezetem a kamionom éjjel-nappal... Milyen egy ostoba civilizáció! Látjátok. Kenyér-probléma. Hol van itt kenyér-probléma? Kṛṣṇa el tud látni. Ha ad enni az elefántnak Afrikában. Millió és millió afrikai elefánt van, tudjátok, és mind kap enni.

A Bhāgavata azt mondja, ne pazarold az idődet erre a kenyér-problémára. Ne pazarold az időd! Tasyaiva hetoḥ prayateta kovido na labhyate yad bhramatām upary adhaḥ (SB 1.5.18) Ne pazarold az időd arra, hogy hogyan oldd meg a gazdasági problémáidat. Ez ostobaság. Természetesen ez nagyon forradalmian hangzik. Az emberek utálni fognak. „A Swamiji miket beszél?” De valójában ez az igazság. Ez egy másik őrültség. Mondjuk, hogy gazdag apátok van, és van elég élelmetek. Hol van a gazdasági probléma? Ez őrültség. Nincs gazdasági probléma. Ha te, ha tudod, hogy „Az apám a város leggazdagabb embere,” akkor hol a gazdasági probléma? Valójában ez a helyzet. Nincs gazdasági problémánk. Minden megvan, minden teljes. Pūrṇam adaḥ pūrṇam idaṁ pūrṇāt pūrṇam udacyate (Īśo Invocation) Minden teljesként létezik. Vizet akarsz. Nézd, óceánnyi mennyiségű víz van. Tiszta vizet akarsz. Nem kaphatsz. Habár olyan sok az óceánvíz, amikor vízhiány van, akkor Kṛṣṇa segítségét kell elfogadnod. El fogja párologtatni a vizet, és felhőt csinál belőle. Majd ez aláhull, és édes lesz. Máskülönben nem tudod elfogyasztani. Minden irányítva van. Minden teljes, a víz, a fény, a hő. Minden teljes. Pūrṇāt pūrṇam udacyate, pūrṇasya pūrṇam ādāya pūrṇam evāvaśiṣyate (Īśo Invocation) Az Ő készletei sosem fogynak el. Egyszerűen csak legyél engedelmes és az ellátás ott van. Megértheted.

Ezeknek a Kṛṣṇa-tudatos személyeknek nincs problémája, nincs gazdasági problémája. Kṛṣṇa mindent megfelelően ad nekik. Los Angelesben a szomszédok nagyon irigyek, azt mondják, „Ti nem dolgoztok. Nem aggódtok. És négy kocsitok van. Nagyon jókat esztek. Hogy van ez?” - kérdezik a bhaktáinktól. Ez az igazság. Olyan sok pénzt elköltünk, sok központunk van. A számítások szerint körülbelül 70000 dollárt költünk. Ki adja ezt? Valahogyan megkapjuk. Tehát nincs probléma. Egyszerűen csak legyetek Kṛṣṇa őszinte szolgái. Minden ott van. Ez a próba.