HU/Prabhupada 0984 - A hinduknak van egy Istene, a keresztényeknek pedig egy másik. Nem, Isten nem lehet kettő

From Vanipedia


A hinduknak van egy Istene, a keresztényeknek pedig egy másik. Nem, Isten nem lehet kettő
- Prabhupāda 0984


720905 - Lecture SB 01.02.07 - New Vrindaban, USA

Tegnap arról beszéltünk, hogy mi az első osztályú vallási rendszer. Sa vai puṁsāṁ paro dharmaḥ yato bhaktir adhokṣaje (SB 1.2.7). A próba az, hogy az emberek nagyon lelkesek harcolni, hogy „Az én vallásom jobb!” „Én hindu vagyok. A mi vallásunk nagyon jó!” Valaki azt mondja, „Nem, mi keresztények vagyunk, mi... A mi vallásunk nagyon jó.” Valaki mohamedán, és ez a harc folytatódik. Európában a történelem során volt olyan háború, amely vallási csoportok között zajlott. A mi országunkban, Indiában a hinduk és a muzulmánok között volt háború. Mi értelme ennek a harcnak? Valójában amikor valaki Isten tudatos, ismeri Istent, akkor hol van esélye a harcnak? Yasya deve parā... Mert az embernek kell... Ha valaki tényleg Isten tudatos, yasyāsti bhaktir bhagavaty akiñcanā (SB 5.18.12). A védikus kultúra arról informál minket, hogy ha valaki valóban Isten bhaktája...

Isten egy, Isten nem lehet kettő. Nem az van, hogy a hinduknak van egy Istenük és a keresztényeknek egy másik. Nem. Isten nem lehet kettő! Nem lehet semmiféle verseny az istenek között. „Én vagyok Isten!” Mint ahogy manapság ez divattá vált, annyi isten, gazember jön, hogy „Én vagyok Isten!” Azt mondja, „Én vagyok Isten,” „Én vagyok Isten,” „Én vagyok Isten.” Most akkor hány Isten is van? Nem, Isten egy, eko brahma dvitīya nāsti, ez a védikus parancs. Pont mint a Nap. A Nap egy. Ez a gyakorlati példa. Nem mondhatod azt, hogy „Ez amerikai Nap,” és „ez indiai Nap,” vagy, hogy „ez afrikai Nap.” A Nap egy. Ha Isten teremtése egy, és ez olyan hatalmas... A Nap az Isten által teremtett dolgok egyike. Millió és millió Nap van. Mi csak egyet látunk. Ha az Isten által teremtett egyik Nap képes annyi munkát végezni, annyi hőt és fényt árasztani, csak képzeljétek el, milyen hatalmas a Nap teremtője! Ez a józan ész. Tehát mi a Bhagavad-gītāból szerzünk információt... (oldalra): Rūpānuga, ide jöhetsz.

ahaṁ sarvasya prabhavaḥ
mattaḥ sarvaṁ pravartate
iti matvā bhajante māṁ
budhā bhāva-samanvitāḥ
(BG 10.8)

Ahaṁ sarvasya prabhavaḥ. Bármit látunk, bármi is létezik, az mind Istenből árad ki. Ez a Vedānta-sūtra vélemény is. Egyszerű. Ha meg akarod tudni, mi Isten, akkor a Vedānta-sūtra nagyon egyszerűen, két szóval ad erről információt: „Isten, vagy az Abszolút Igazság az, aki minden forrása.” Janmādy asya yataḥ (SB 1.1.1). Az eredeti forrás, akiből minden származik, Ő Isten. Nagyon egyszerű meghatározás. Bárki megértheti. Ha rájössz... Ez a mi... A filozófia azt jelenti, érdeklődni. Athāto brahma jijñāsā, érdeklődni.